Læs mere på Sovecoach.dk
A: ADSKIL MAD OG SØVN!!
Børn forventer at falde i søvn på samme måde hver gang de skal sove, så spiser de sig i søvn er der risiko for, at de vil vågne helt op om natten, når de skifter søvnfase.
B: BEVAR ROEN
Vær rolig og overbevisende overfor dit barn. Dit barn vil mærke din sikkerhed.
C: CHECKLISTE
Lav en check liste til dig selv, hvor du noterer dig, hvad du ønsker at nå frem til, hvordan du vil gøre det (din plan) og fejrer de små succeser undervejs. Det giver motivation.
D: DAGSRYTME:
En fornuftig og alderssvarende dagsrytme skaber den bedste forudsætning for gode sovevaner.
E: ETABLER ALDERSSVARENDE DAGSRYTME:
Det er af afgørende betydning at barnets dag følger en alderssvarende og forudsigelig dagsrytme. Børn finder tryghed i rutiner og det giver dem ro, at vide, hvad de kan forvente sig af en dag. Mange soveproblematikker skyldes mangel på dagsrytme og ofte løses de bare ved at få sat struktur på dagen.
F: FAR KAN OGSÅ GODT!!
Hold fast i, at far kan putte lige så godt som mor. Hvis mor tager over undervejs, lærer I barnet, at der er noget galt, når far putter.
G: GODNAT
Når først der er sagt godnat, skal der ikke være mere underholdning, hygge eller aktiviteter, der er værd at holde sig vågen for.
H: HOVSALØSNINGER
De betingelser eller vaner, der kræver jeres hjælp for at barnet kan falde i søvn eller sove videre. Giv i stedet en hjælp, der på sigt kan trappes væk igen.
I: I SÆTTER DAGSORDNEN
Det er trygt for et barn at vide, at I som forældre har styr på situationen. Søvn er et basalt behov, som ikke bør være til diskussion.
J: JEG HAR BESTEMT DU SKAL SOVE
Signaller på en overbevisende men kærlig måde, at I ved, hvad der er bedst for barnet lige nu.
K: KEDELIG OG KONSEKVENT
Børn er ind imellem ligeglade med, om det er god eller dårlig kontakt de får, hvis bare de kan forlænge dagen lidt. Når først I har sagt godnat bør I være “kedelige” og konsekvente, så I ikke signallerer, at der kan komme til at foregå mere hygge eller underholdning.
L: LISTE ELLER LARME UD AF VÆRELSET?
Børn er forskellige. Nogle har brug for at vide, at I er gået ud. For andre er det bedre lige så stille at bevæge sig længere og længere væk fra sengen.
M: MAD OM NATTEN
Fra 6 mdr kan barnet sove med et enkelt måltid natten igennem og fra 7-9 mdr hele natten uden mad.
N: NÅR BARNET ER SYG
Træd et par skridt tilbage, giv tryghed og omsorg og læg barnet tilbage i seng. Syge børn sover som regel bedst i deres seng. Og så er det nemmere at komme tilbage på sporet igen bagefter.
O: OVERTRÆTTE BØRN
Er endnu sværere at putte. Fang det rigtige tidspunkt inden jeres barn når at blive overtræt.
P: PUTTERITUALER
Gode putteritualer er med til at afslutte dagen og forberede barnet på at skulle sove. Bør være af alderssvarende varighed og foregå stille og roligt.
Q: QUINDER
– Og mødre er nogle følsomme nogen. Husk at lytte til dig selv og din intuition og bliv god til at læse dit barn.
R: RO, REGELMÆSSIGHED OG RENLIGHED
Er ikke helt af vejen. Børn holde af rutiner og genkendelighed og det hjælper dem at vide, hvad de kan forvente sig af en dag.
S: SUTTER
Er fantastiske, men undlad at give dem mange gange i løbet af aftenen og natten. På den måde lærer I nemlig barnet, at det har brug for jeres hjælp for at kunne sove videre.
T: TRO PÅ DET!
Ligsom med alt andet er det selvfølgeligt afgørende, at I tror på det for at kunne få succes. Så bliver barnet heller ikke i tvivl.
U: UNDGÅ ØJENKONTAKT
Når I først har sagt godnat bør I undgå øjenkontakt med barnet – det sætter nemlig gang i forventningerne om samvær og aktiviteter og får blodtryk og puls til at stige. Og så er det endnu sværere at sove.
V: VÅGNE
Som hovedregel begynder dagen ikke før kl. 6 om morgenen. Indtil da, kan I godt lære barnet, at det stadig er nat.
W: WWW.SOVECOACH.DK
Her finder I svar på alt hvad der har med børn og søvn at gøre og du kan booke Jeanette Wegge-Larsen til personlig coaching, hjemmebesøg, foredrag, mødregruppearrangementer eller lignende. Her er siden.
X: X I KALENDEREN
Sæt kryds i kalenderen på den dag, hvor I vil gå i gang med at lære jeres barn gode sovevaner. Og glæd jer! Det er en spændende proces, hvor I lærer rigtig meget om jeres barn og hans/hendes signaler, hvis det foregår gennem anerkendende men tydelig kommunikation mellem jer og barnet.
Y: YNGLINGSPUTTETING
Det er trygt og rart at have en ynglingsputteting eller en fast sovebamse. Og den kan også være med til at signallere overfor barnet at det er sovetid. Det er en god ide at have to, så den kan blive vasket og i tilfælde af, at den ene skulle blive væk.
Z: ZZZ
Så er det tid at sove allesammen!! At sove er vigtigt for både børn og voksne. Det er primært mens børnene sover at de vokser, hjernen udvikler sig og dagens oplevelser sættes i system. Søvnforstyrrelser giver koncentrationsvanskeligheder og indlæringsvanskeligheder, så giv dit barn den bedste start og lær det gode sovevaner!!
Kilde: Jeanette Wegge-Larsen, Sovecoach.dk