Da Go’Morgen Danmarks vært Ida Wohlerts søn var omkring et år, blev hun interviewet til Astma-Allergi Forbundets medlemsblad, og jeg har fået lov til at bringe interviewet af Stine Ramlyng, Astma-Allergi Danmark, her på bloggen. Tak for det! Småbørnsmor Ida Wohlert blev klogere på kemi i plejeprodukter til baby – og det er jeg sikker på, at du også kan blive ved at læse med her!
Mit barn skal ikke lugte af vingummibamser
Hun ved det ikke selv, men Go’Morgen Danmarks kønne vært Ida Wohlert er et klasseeksempel på en mor, der vil sit barn det bedste – men som så mange andre har svært ved at navigere i produktjunglen. Det opdagede Astma-Allergi Danmarks toksikolog Ewa Daniél hurtigt, da hun fik lov at tage et kig på tv-værtens plejeprodukter.
Hun er mor til Elliot, hun har en lang videregående uddannelse, hun går op i økologi uden at være fanatisk, parabener går hun langt uden om, og så har hun som så mange andre forældre i Danmark bl.a. den holdning, at plejeprodukter baseret på naturlige ingredienser er sundere for et-årige Elliot end syntetiske.
Astma-Allergi Danmark besøgte tv-værten i hendes hjem for at tage et allergitjek på de plejeprodukter, hun havde stående på hylden. Hun blev også udsat for en lille quiz om produkter, sundhed og kontaktallergi. Og så blev det til en god snak om myter, mediehysteri og fordomme i produktjunglen.
Ida Wohlert med Astma-Allergi Danmarks toksikolog Ewa Daniél. Foto: Stine Ramlyng, Astma-Allergi Danmark
Grønt, økologisk og luksuriøst
Noget af det første, Ewa bed mærke i, var at størstedelen af produkterne er økologiske eller grønne og ser luksuriøse ud. Hun så også meget hurtigt, at Ida helt tydeligt havde gjort sig nogle tanker om og taget stilling til, hvilke produkter hun havde valgtr at købe til Elliot.
– Jeg ser ofte, at mødre, som vil gøre det bedste for deres børn, helst køber produkter, der ser naturlige ud, eller hvor der står på emballagen, at de indeholder naturlige ingredienser. Desværre fortæller en fin, luksuriøs, grøn eller økologisk emballage ikke altid sandheden om indholdet, forklarer Ewa.
Naturlige ingredienser kan give allergi
For mange af Idas grønne børneprodukter indeholder naturlige parfumestoffer og ingredienser, der kan give allergi, konkluderer Ewa og hiver det første eksempel frem.
– Lavera Baby & Children Mandel Badeolie ser ved første blik fornuftig ud, men den viser sig at indeholde parfume. Et andet eksempel er det her produkt – Earth Friendly Baby Shampoo & Bodywash Lavender – som er en ”prisbelønnet økologisk plejeserie til børn og babyer”. Her fandt jeg op til otte forskellige stoffer, der kan give kontaktallergi. Earth Friendly Baby er et godt eksempel på, at økologi ikke er en garanti mod at få allergi. Og at fordi noget er godt for miljøet, så er det ikke nødvendigvis godt for huden. Produktet indeholder sågar to af de parfumestoffer – Linalool og Limonene – der er på EU’s liste over de 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer. Dvs. parfumestoffer der alle er dokumenteret allergifremkaldende, og som jeg vil anbefale enhver forælder at gå langt uden om.
Kigger altid på varedeklarationen
Snakken om de konkrete produkter fører naturligt Ewa videre til at spørge lidt mere ind til Idas produktvaner. For hvad er det egentlig, hun kigger efter, når hun skal købe et børneprodukt? Og hvordan vurderer hun, om det er noget for Elliot?
– Når jeg skal vælge produkter, vender jeg dem altid om og kigger på varedeklarationen. Først og fremmest ser jeg, om der står noget om parabener, men jeg ved også godt, at jeg er lidt på bar bund. For parabener kan jo sikkert være forklædt med lange kemiske navne, jeg ikke kender, siger Ida.
Citrus må da være et godt tegn
– Jeg kigger også efter, om der er ord, jeg kan genkende som citrus eller aloe vera, for det tager jeg på en eller anden måde, som et godt tegn. Derudover går jeg gerne efter produkter, der er økologiske, for jeg har en tro på, at det nok er bedre for huden, siger hun og kigger håbefuldt på toksikolog Ewa Daniél.
Ewa smiler men ryster beklagende på hovedet.
-Du har ret i, at parabener kan have flere forskellige navne, men i plejeprodukter kan du altid kende dem på, at de ender på ordet paraben. Vil du helt undgå parabener, er mit bedste råd, at du vælger produkter, hvor der decideret står ”parabenfri” på.
Hun forklarer, at Idas tanker om, hvad der er sundt og ikke sundt for hendes barn, repræsenterer en holdning i befolkningen, hun ofte hører via sit arbejde som ansvarlig for Astma-Allergi Danmarks deklarationsordning – Den Blå Krans. En mærkningsordning på plejeprodukter, der bl.a. har en nultolerance-politik over for parfume, farvestoffer og produktsminke.
Kontaktallergi er en u-ven for livet
-Jo mere du udsætter dit barn for parfumerede produkter, jo større bliver risikoen for, at lille Elliot får en uven for livet, nemlig kontaktallergi. Mit allerbedste råd er derfor, at du kun køber parfumefri produkter til Elliot. Kigger du på varedeklarationen, må du ikke kunne finde ordene parfume, aroma, fragrance eller Benzylalkohol, for så er der parfume i, pointerer Ewa og spørger Ida til hendes tanker om at Elliot kan få allergi.
Sådan forebygger du kontaktallergi
– Brug så få produkter til dit barn som muligt.
– Skift mellem forskellige produkter, så dit barn ikke bliver udsat for de samme stoffer igen og igen.
– Er du i tvivl, om produktet indeholder parfume, så lugt til det. Lugter det af parfume, så drop det.Astma-Allergi Forbundet
Mediehysteri og vingummibamser
– Jeg har ikke selv allergi, så jeg har ikke tænkt så meget over det før. Jeg tror mere, det er mediehysteriet omkring parabener og økobølgen, der har bidt sig fast hos mig. Men jeg har da tænkt over ikke at knuge Elliot tæt ind til mig, hvis jeg lige har taget parfume på. Jeg smører ham heller ikke ind i en creme, der lugter af vingummibamser. Men lugter det sådan lidt naturligt af citrus eller kamfer, så har jeg taget det som et godt tegn, siger Ida og ser pludselig lidt fortvivlet ud.
– Din tro på, at naturlige ingredienser såsom citrus i plejeprodukter er et bedre valg end syntetisk fremstillet produkter, holder desværre ikke stik. Faktisk kan produkter, der lugter af natur som netop citron være nogle af de værste allergisyndere, da citron kan virke irriterende på huden. Du kender det måske fra dig selv, hvis du spiser en citron eller appelsin og får det på huden rundt om munden. Det kan svie og irritere, siger toksikolog Ewa Daniél.
Det går stærkt, når jeg handler
– Jeg synes, det er lidt nedslående at høre, at mange af de produkter, jeg bruger til Elliot, er så allergifremkaldende, som du siger. Men hvad gør man, når man står der i supermarkedet og skal købe produkter, mens man har et skrigende barn i indkøbsvognen, og det bare skal gå stærkt?, spørger Ida en anelse opgivende.
– Først og fremmest skal du gå efter produkter, hvor der fx står parfumefri. Står der ikke noget på produktet, så lugt til det. Lugter det af vingummibamser, af citrus eller noget helt andet, så vælg det fra, for så er der sandsynligvis parfume i. Derudover skal du undgå produkter med farvestoffer og produktsminke i, råder Ewa.
– Jeg er blevet meget klogere i dag, men jeg er også lidt nedslået over, hvor svært det kan være at navigere i produktjunglen. Jeg tror bare, at jeg fra nu af vil gå endnu mere efter produkter med mærkninger på, da de kan guide mig gennem ingredienslisten. Så er arbejdet ligesom gjort for dig, ikk’?, spørger Ida retorisk.
Klip ud og gem i din pung
Her er 4 hurtige huskeråd når du tjekker deklarationen
1. Undgå parfume. Kig på varedeklarationen, og hvis du støder på ordene parfume, fragrance eller aroma så vælg produktet fra.
2. Undgå farvestoffer. Kig på varedeklarationen, hvis du støder på bogstaverne CI + nogle tal (CI står for Colour Index), så vælg produktet fra.
3. Undgå Benzylalkohol, der er et særlig allergifremkaldende parfumestof. Nogle producenter bruger det dog også som konservering, og skriver derfor, at produktet er parfumefrit. Det er forkert.
4. Undgå de 26 stoffer der findes på EU’s liste som værende særlig allergifremkaldende, og som er deklarationspligtige. Nogle af dem har citruslignende navne som citronellol, citral og limonene. Find hele listen på www.astma-allergi.dk.
Køb altid produkter deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark
Din garanti for:
• O parfumestoffer
• O farvestoffer
• O produktsminke
• Og at det er vurderet af kemiekspert til at have minimal risiko for at give allergi
Læs mere om Deklarationsordningen Den blå krans på www.astma-allergi.dk.
Ewa gi’r kortet til Idas børneprodukter
• Vådservietter fra Derma – Grønt kort
• Shampoo og Bodywash fra Earth Friendly Baby – Rødt kort
• Tusindfryd Shampoo – Grønt kort
• Oil Bath fra Lavera (Baby & Kinder linje) – Gult kort
• Lotion Neutral fra Lavera (Baby & Kinder linje) – Gult kort
• Babys calming Massage Oil fra Jurlique – Rødt kort
• Zinkcreme fra Weleda – Gult kort
• Solcreme fra Derma (faktor 30) – Grønt kort
• Tooth Gel for Kids fra Weleda – Gult kort
Foto: Stine Ramlyng, Astma-Allergi Danmark
Grønt: Indeholder hverken parfume, farvestoffer eller andre allergifremkaldende stoffer
Gult: Indeholder hverken parfume eller farvestoffer, men indeholder enkelte stoffer, der kan være problematiske for mennesker med følsom hud
Rød: Indeholder parfume og/eller farvestoffer og/eller andre allergifremkaldende stoffer
Fup eller fakta
Vi udsatte studievært Ida Wohlert for en lille fup eller fakta-quiz om ingredienser, sundhed og kontaktallergi. Tjek om du har styr på tingene, eller om du kan blive klogere.
1. Naturlige og økologiske ingredienser i plejeprodukter er naturligvis mere sunde for huden end syntetiske?
Idas svar: Fakta
Det rigtige svar: Fup
Der findes masser eksempler på naturligt forekommende stoffer, som kan give kontaktallergi. Tænk bare på en bjørneklo, som kan give voldsomme reaktioner ved hudkontakt.
2. Naturlige aromaer og essentielle olier er bedre for hudens sundhed end kemiske duftstoffer
Idas svar: Fakta
Det rigtige svar: Fup
Der findes flere eksempler på, at naturlige aromaer og essentielle olier er mere allergifremkaldende end de syntetisk fremstillede. Eksempelvis Oak moss (egemos/Evernia prunastri), der er kendt for at være det mest allergifremkaldende parfumestof overhovedet.
4. Når et produkt er miljømærket, er det naturligvis også skånsomt for mig
Idas svar: Fup
Det rigtige svar: Fup
Når et produkt er miljømærket, betyder det først og fremmest, at der er tænkt på miljøet. Miljømærkerne har dog indarbejdet visse sundhedskrav, fx at der ikke må indgå parfume i børneprodukter. Fx må der gerne være parfumestoffer i Svanemærkede produkter til voksne.
5. Når et produkt er økologimærket, er det naturligvis også skånsomt for mig
Idas svar: Fakta
Det rigtige svar: Fup
Økologiske produkter kan sagtens indeholde ingredienser, som kan give allergi. Fx naturligt forekommende parfumestoffer som Limonene, som er på EU’s liste over de 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer.
6. Kontaktallergi kan forebygges
Idas svar: Fakta
Det rigtige svar: Fakta
Kontaktallergi er miljøbetinget. Dvs. at de stoffer din hud kommer i kontakt med, er det, der giver dig allergien. Jo mere din hud bliver udsat for allergifremkaldende stoffer, jo større er risikoen for at du udvikler kontaktallergi.
7. Kontaktallergi kan helbredes
Idas svar: Fakta
Det rigtige svar: FUP
Når du først har fået kontaktallergi, har du det resten af livet.
Har du lyst til at give dig eget pusleområde et allergitjek? Læs mere HER.
Du kan også læse interviewet ovenfor som pdf fra Astma-Allergi bladet