Interview: Når baby kræver alt

Da Tine Schrøder Lunøe blev mor for første gang var det til en high-need baby, der krævede meget lidt søvn, men som til gengæld skulle underholdes konstant. Lyder det bekendt? Læs med her, hvor Tine deler ud af sine erfaringer

Af skribent Justine Aagaard Rodian

Kender du det? Du er sammen med din mødregruppe og står igen med en vrælende baby i armene og vugger og vugger, så dine arme er ved at falde af, for at få den overtrætte pode til at falde til ro. Imens slumrer de andre babyer sødt i deres lifte på gulvet, mens de resterende mødre drikker kaffe og sender dig medlidende blikke. Hvis ja, så har du måske en high-need baby. Men frygt ej, for der er faktisk mange ting, du kan gøre, for at dit liv ikke bliver rent babykaos.

Babykaos

High-need babyer kræver ofte deres forældres fulde opmærksomhed, så længe de er helt små.

Det er budskabet fra Tine Schrøder Lunøe, forfatter til bogen Babykaos – sådan overlever du din high-need baby. For fem år siden blev hun mor til Silas, der var en såkaldt high-need baby – en baby, som, ifølge Tine, har større behov for alting, undtagen søvn.

”High-need babyer er ofte meget aktive, urolige eller utilfredse og skal konstant underholdes. De har svært ved at falde til ro og i søvn. Når det endelig lykkes, sover de kun ganske kort tid ad gangen, eller skal konstant hjælpes videre i søvnen,” siger Tine, der peger på, at det er ekstremt hårdt for forældrene, så længe barnet er helt lille og skal have hjælp til alt, samtidig med at det sover så lidt.

At sætte ord på kan give forståelse
Tines egen søn startede med at have kolik, men da det forsvandt ved tremåneders-alderen, blev Silas ikke bare nem og tilfreds fra den ene dag til den anden.

”Vi havde store problemer med at få ham til at sove. Han var generelt meget utilfreds, og ville hele tiden lave noget. Især fra syvmåneders-alderen ville han underholdes konstant, så vi sad ikke så meget derhjemme, men rendte på legepladser og til aktiviteter,” fortæller Tine, der begyndte at undersøge, hvorfor Silas var, som han var, og hvad der kunne gøres ved familiens problemer.

”Vi havde brug for at finde ud af, hvad der var med ham. Men ligesom da vi først fik sat ord på hans kolik, som vi i starten bare kaldte uro, var vi tilbageholdende med at ’putte vores barn i en kasse’ ved at sætte begreb på,” siger Tine, der råder til at være forsigtig med at kategorisere sit barn.

”Kategorier kan være farlige, fordi det kan fastlåse forældrenes opfattelse af barnet. Men det kan også give en bedre forståelse, som kan hjælpe forældrene igennem den hårde tid. Det må dog aldrig blive en undskyldning for at lægge ansvaret fra sig, siger Tine.

Ikke kun negativt
Ved at læse en masse fandt Tine frem til begrebet high-need baby, og pludselig forstod hun bedre sin søn og kunne begynde at finde løsninger. Det bedste råd hun kan give til andre forældre med high-need babyer er, at de skal forsøge at acceptere barnet, som det er.

”Det er noget, jeg har hørt igen og igen, når jeg har talt med forældre i researchen til min bog. Jeg tror ikke, man kan ændre sin baby og gøre ham nem ved en eller anden mirakelkur. Men alene det, at man begynder at acceptere sit barn og den situation, man står i, kan gøre det meget nemmere,” siger Tine, der pointerer, at det ikke kun er negativt at få en high need baby.

”Alle karaktertræk har en positiv og en negativ side, men når high-need babyen er lille, opleves hans eller hendes karaktertræk mest som negative, fordi det er så hårdt for forældrene, når baby er afhængig af en til hele tiden at aktivere og trøste for eksempel,” fortæller Tine.

Men når barnet bliver lidt større vil for eksempel det høje energiniveau være med til at give barnet et positivt livssyn – det har mod på livet og vil gerne opleve verden. Ligesom high need babyens sensivitet, der kan virke belastende for forældrene i starten, senere vil gøre barnet i stand til at tage mange indtryk ind og opleve flere nuancer.

”Det bliver lettere, men det er meget forskelligt hvornår. Min egen erfaring er at ved halvanden-års-alderen bliver det nemmere, fordi der kan barnet mere selv,” siger Tine.

Du er ikke alene
I dag har Tine lyst til at dele ud af sin viden om livet med en high-need baby, hvilket hun gør i bogen Babykaos – sådan overlever du din high-need baby:

”Jeg kom dengang frem til en masse redskaber, som forældre til high-need babyer kan få glæde af uden selv at skulle famle sig frem i blinde. En anden vigtig pointe med bogen er at give de her forældre følelsen af, at de ikke står alene. Andre har de samme problemer.”

Bogen er baseret på Tines egne erfaringer samt interviews med andre forældre til high-need babyer. Den indeholder basisviden om high-need babyer og vigtigst af alt, giver den overlevelsesstrategier og konkrete råd om, hvordan man indretter sig nemmest i forhold til for eksempel søvn.

”Bogen løser langtfra alle problemer. Men den giver en masse ideer til, hvordan forældrene kan gøre det meget lettere for sig selv,” siger Tine.

Bogen Babykaos – hvordan du overlever din high-need baby udkommer til august. Læs mere om high-need babyer, bog og Tine på babykaos.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *