Bæresele, vikle, ringslynge eller fastvikle?! Er du lidt slynge-forvirret? Så er du ikke alene. Det er en ren slynge-jungle derude. Nadia Kristensen, der står bag Slyngeskolen.dk, har lavet en mini-guide med fordele og ulemper ved de mest populære slyngetyper. Lige om lidt er du meget klogere og kan nemme vælge den, for dig, rigtige slynge!
Lige meget om du er til ringslynge, fastvikle eller bæresele – så skal den kunne følgende tre ting:
1. Stoffet skal kunne sidde helt stramt omkring dit barns numse, ryg, nakke og helt ned til knæhaserne. Dvs. en bæresele, hvor der ikke er støtte helt ud til babys knæhaser, så benene hænger ned, er belastende for din babys hofter og ryg.
2. Den skal fordele vægten godt ud over din ryg, så du bruger så meget som muligt af din ryg til at bære med. Brede stropper/bredt stof støtter bedre end smalle stropper.
3. Babyer har det med at sutte på kanterne af slyngerne. Vælg derfor gerne en bæresele eller slynge, som er økologisk, så behøver du ikke bekymre dig om kemi, der laver ballade i din babys krop.
Livet er bare nemmere med en babyslynge! Du har hænderne fri – og baby får den nærkontakt, som han/hun elsker!
Fastvikle
En fastvikle er et langt stykke stof i fast, vævet stof. Fås helt korte (2,70 m) og meget lange (op til 5 meter). Du kan bruge den til at bære på maven, ryggen og hoften i et utal af stillinger – lige fra din guldklump ser dagens lys for første gang.
Fordele
Du kan bruge den fra dit barn bliver født, til du ikke gider bære dit barn mere.
Du kan bruge til at bære på maven, ryggen og hoften.
Støtter dit barn optimalt på alle måder (hvis du ellers bruger den rigtigt).
Du får fordelt vægten på din ryg optimalt – så du kan formentlig holde ud at bære dit barn en hel dag.
Er god når du skal gå lange ture eller hvis baby sover lur på din mave.
De korte vikler er nemme at bruge til hoftebæring.
Ulemper
Den kræver tålmodighed og nogle gange også lidt hjælp at lære at bruge – især hvis du kaster dig ud i ryg-bæring.
Strækvikle
En strækvikle er også et langt stykke stof på omkring 4 meter. Men stoffet giver sig lidt eller meget, alt efter hvilken en du vælger. Du kan bruge den til at bære på maven lige fra baby bliver født.Fordele
Smyger sig helt tæt om barnet. Er nemmere at bruge end fastviklen – blandt andet fordi du altid binder den, før du putter barnet ned.
Kan bruges fra dit barn er født – også hvis dit barn er født før tid.
Vægten fra dit barn bliver fordelt rigtig godt hen over hele ryggen.
Den støtter dit barn ryg rigtig godt.
Er god til lange ture og lure.Ulemper
Når dit barn rammer omkring 10 kilo – så er den ikke længere så god, fordi stoffet giver sig for meget (mange producenter skriver dog, at du kan bruge den længere).Du kan ikke bruge den til ryg-bæring, da der er risiko for at stoffet giver sig så meget, at baby falder ud.
Yes, yes – you can do it! De babyslynger ser sværere ud end de er! Slyngeskolen hjælper dig på vej. På workshop som her – eller online, hvor du selv kan lære det nemt og hurtigt. Tjek Slyngeskolen.dk!
Ringslynge
Et stykke stof med to ringe i den ene ende. Den bliver primært brugt til at bære et barn på hofte eller på maven. Men du kan også godt “svinge” dit barn om på ryggen.
Fordele
Den er nem at få af og på og rigtig god at amme eller putte dit barn i, hvis du gerne vil ligge hende ned, når hun er faldet i søvn.
Du kan endda også få den på og få din baby ned i den, hvis du har et sovende barn på armen.
Den er god, når du f.eks. skal fra bilen og ind.
Den er også rigtig til store børn, der har brug for kropskontakt.
Ulemper
Hvis du skal have den på i længere tid, kan det godt blive hårdt for skulder og ryg, fordi vægten ikke bliver fordelt jævnt ud over hele ryggen.
Den kan også godt være lidt tricky at få til at fungere helt rigtigt.
Mei tei
En mei tei er én af flere asiatiske bæretyper, der minder lidt om en bæresele – men uden spænder, der kan genere. Det er den absolut mest “plug and play”, der findes i ”slyngejunglen”. Nogle modeller kan bruges fra nyfødt – andre først fra 4 måneder.Fordele
Er meget nem at bruge. Kræver sjældent en egentlig introduktion.
Især hvis du vil bære dit barn på ryggen, er den her nemmere at komme i gang med en fastviklen.
Er også god til de store børn på 3-4 år.Ulempe
Kun nogle modeller kan bruges fra starten.
Har begrænset muligheder for bærestillinger.
Vægten fra dit barn fordeles knap så godt hen over over din ryg, fordi “stropperne” er smallere.
Bæreseler
Der findes mange forskellige typer bæreseler. Vælg én af dem, der er såkaldt ergonomisk korrekte og passer til din babys alder og vægt. Det er vigtigt, at dit barns ryg bliver støttet rigtigt. Dvs. dit barn skal kunne side med spredte ben i “squat”, så dit barns ryg er krum (rygsøjlen er krum, når dit barn bliver født). Materialet skal støtte både ryg og numse og hele vejen ud til knæhaserne.
Fordele
Har ofte et mere ”sporty” og mindre ”urtet” look.
Er som regel nemme at bruge (uden hjælp).
Bæreseler tiltaler åbenbart oftere mænd, end de traditionelle slyngetyper.
Ulemper
Har begrænset mængde bærestillinger.
Er mindre fleksible f.eks. i forbindelse med putning, amning og når den skal bruges af voksne, der har forskellig højde og bredde.
Spænder kan genere.
SlyngeSkolen er din genvej til hurtig viden!
SlyngeSkolen er for dig, der gerne vil vide, hvordan du bærer dit barn i slynge, men ikke orker at bruge timevis foran computeren på at finde de rigtige og nemmeste teknikker samt den korrekte viden.
SlyngeSkolen er Danmarks første skole, hvor du kan deltage i workshops og seminarer og få 1:1-rådgivning i dit hjem om forskellige typer slynger.
Skolen bliver drevet af Nadia Louise Kristensen, der er uddannet slyngerådgiver og selv har båret to drenge i alverdens ”bæredimser”.
På hjemmesiden kan du også tilmelde dig SlyngeSkolens nyhedsbrev og modtage inspiration, der gør dit liv som (slynge)mor.Se meget mere på slyngeskolen.dk
Af Nadia Louise Kristensen og billeder af Peter Clausen