Mit valg af barnevogn – tanker på forhånd vs. efterfølgende virkelighed

Ikke så snart efter graviditetstesten viser positiv starter en hel ny verden. Det første der rammer ens sind er alle tankerne om det nye vidunder, men derefter starter overvejelserne om alt det udstyr, du skal investere i. Ikke mindst valg af barnevogn!

baby forældre
Nybagte forældre – modelfoto fra BRIO

De fleste vil nok mene, at barnevognen er noget af det vigtigste udstyr, du skal anskaffe. Men hvilken skal det være? For pludselig står du i en hel ny verden, som du ikke tidligere har bevæget sig i. Stor, lille, farve, pris, design osv. Mulighederne er næsten uendelige, og jeg vil gerne dele mine tanker jeg havde, før min datter kom til verden, og dernæst fortælle hvilke erfaringer, jeg har gjort mig efter.

En stor, pæn og ikke for dyr…
Vi blev ret hurtigt klar over, at vi ville have en stor barnevogn med stort liggemål. Jeg var ret overbevist om, at min datter skulle sove ude, så hun skulle selvfølgelig kunne vokse i den. Dette indskrænkede feltet en del og gjorde fx., at alle kombivognene kunne vælges fra.

Dernæst ville vi gerne have en vogn, der var sikker, og som også ydede god beskyttelse for vind og vejr. Derudover skulle den selvfølgelig være pæn. Vi ville ikke bruge for mange penge på den, så til at starte med overvejede vi kraftigt en brugt model. Da vi havde gransket nettet og diverse butikker med babyudstyr, endte vi med at købe en ny Trille Gigant på lagersalg. Den opfyldte alle vores ønsker og var tilmed 1500 kroner billigere end i butikkerne. Perfekt!

Trille Gigant

Trille Gigant

Er stor nu det vigtigste?
Endelig kom dagen, hvor det var tid til den første tur med vores nye, flotte barnevogn. Den gjorde arbejdet godt og siden er det blevet til rigtig mange ture. Jeg har nemlig ikke siddet særlig meget stille i min barsel. Mødregruppe, rytmik, kaffe med veninderne, ture til kiropraktor osv. Derfor er min første erfaring:

1. Kommer du meget rundt med bus, tog og metro. Så overvej om en stor barnevogn er sagen. Når du står i metroen (Kbh.) midt i myldretiden, er det ikke sagen at skulle mase sig ind og bede folk om at flytte sig bare for at vende vognen. Du kommer nemt til at føle sig en lille smule upopulær. Hvilket leder mig videre til næste vigtige punkt.

2. Drejehjul! Drejehjul er guld værd, når du netop kommer meget rundt. Det er bare så meget nemmere, fordi du ikke behøver en vendeplads, men kan gøre det på stedet. Desværre er markedet for vogne med drejehjul og stort liggemål ikke så stort. Der er ganske få modeller, og det er ikke de billigste løsninger. Her kan du virkelig overveje at købe brugt, hvis man ikke vil bruge en halv månedsløn på projektet.

Teutonia kombivogn

Kombivogn “Cosmo” Rad 60 fra Teutonia

Tanker på forhånd vs. virkeligheden
Men måske er liggemålet slet ikke så vigtigt. Jeg har nemlig slet ikke haft brug for det store liggemål endnu. Javist, min datter er kun 5 måneder, men jeg tvivler på, jeg nogensinde får brug for det. Vi bor i lejlighed, og min datter elsker at sove ude. Til at starte med puttede jeg hende i liften, for så at bære hende ud. Hvilket mas og rod med dyner frem og tilbage osv. Jeg ville nemlig helst undgå at skulle køre barnevognen igennem hele lejligheden, hver gang hun skulle sove. Derfor besluttede jeg at anskaffe mig en altanbarnevogn. Nu putter jeg hende i soveposen og bærer hende ud i altanbarnevognen. Dette gør, at den ”rigtige” barnevogn kun bliver brugt til ture rundt.

Selvfølgelig får hun sig en lur i vognen, når vi kommer rundt, men hun er stadig så lille, at hun sagtens kunne have ligget i en kombivogn eller en af de andre smarte vogne med små lifte. Eksempelvis en Bugaboo. (som 2 fra min mødregruppe har, og jeg er ret misundelig over!). De er som sagt ikke så store, men så er det, man kan overveje, at når barnet alligevel vokser ud af den, kan sætte dem i en klapvogn i stedet.

barnevogn
Bugaboo Buffalo er en kombivogn: med både lift og klapvognsdel. Læs mere.

Dog siger flere af mine pålidelige kilder, at vogne med drejehjul kan være bøvlet i ufremkommeligt terræn. Det vil sige. Bor du på landet og går en masse ture i skov og strand i stedet for cafeer og butikker, så er en gammeldags model måske alligevel det bedste?

Indkøb med barnevogn – det kommer du til at gøre en del!
Du bør også tænke over om man handler meget ind med barnevognen eller man i stedet klarer det med bilen eller uden barn. For mit vedkommende handler jeg altid på vejen hjem fra et eller andet, og her har det været rigtig dejligt med en stor varekurv, som kan rumme alle dagligvarerne… og impulskøbene. De mindre vogne har sjældent særlig meget plads og kan tilmed være lidt bøvlet at komme til.

Dyrere vogne holder prisen bedre
Hvis du ønsker at være økonomisk og sælge vognen videre efter brug, kan det også være en fordel at vælge en vogn i neutrale farver. Det vil sige. Ingen pink vogn, som kun går til piger og vice versa. Det sorterer en del købere fra, og derfor kan en sort, beige eller helt 3. farve måske være en god ide.

Andet valg anden gang
Jeg er glad for min vogn, men den er for stor og klodset til vores behov. Når vi engang skal have nummer 2 vælger jeg en vogn med et mindre liggemål, men med drejelige forhjul. Varekurven kan jeg gå på kompromis med, for man kan sjældent få lige præcis hvad man drømmer om.


Skrevet af Pernille Thyme Kaasbjerg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *