Test af junior ulddyne

Test af ulddyne er gennemført og beskrevet af journalist Anne Winther. Annes datter er født marts 2012.

Der er rigtig mange fordele ved at vælge andre materialer end dun, når baby skal have dyne.

Derfor stod der kapok på ønskesedlen, da jeg skulle vælge babydyne. Kapok er en super let og silkelignende fiber, som fra naturens side er antibakteriel og desuden indeholder et enzym, som bevirker, at husstøvmider og andet stads ikke kan leve i det = nul allergi. Og så er det bæredygtig og oftest økologisk.
Jeg var rigtig glad for dynen, men da jeg skulle vælge juniordyne, besluttede jeg at kigge nærmere på bambus og uld, fordi jeg ønskede mere tyngde. Letheden ved kapok er perfekt til baby, men småbørn og større børn kan ofte godt lide trygheden ved en dyne, der har noget tyngde.

Jeg ender med at vælge uld. Simpelthen fordi jeg er fan af uld. Det tempererer perfekt og kan suge en masse væske uden at føles vådt. Begge dele meget vigtigt i forhold til en dyne. Naturuld er desuden selvrensende, og lanolinet i ulden gør den modstandsdygtig over for husstøvmider og bakterier.

juniordyne
Junior ulddyne fra BabySam

BabySam sælger deres junior-ulddyner som økologiske, men da jeg pakker dynen ud, har den kun et Oeko-tex mærke, og det er, selvom det kan lyde sådan, ikke det samme som økologisk! Øv.

Da jeg henvender mig til BabySam, får jeg følgende svar:

”Selve ulden har oprindelse fra New Zealandske lam, som efterfølgende er kartet og behandlet i Belgien under strenge EU regler. Merino ulden er klassificeret iht. OekoTex standard 100, klasse 1A. At have en Merino uld i denne højeste klasse er faktisk nødvendigt for at kunne/måtte producere og sælge til baby og børn. Hertil at selve behandlingen (karte og vaske) er så nænsom og drøj, at ulden stadig er så naturlig og ren fra dens oprindelse, at vi kan karakterisere den som værende økologisk.”

Hmmm, det lyder alt sammen meget godt, men hvorfor er den så ikke certificeret økologisk? Oeko-tex er og bliver ikke en økologisk certificering. For nogle er det ikke så vigtigt. For mig er det ekstremt vigtigt.

Når det er sagt, så har dynen en tilpas tyngde uden at være tung, ulden er indsyet i karostep, så fyldet altid er ligeligt fordelt og bliver på plads. Og vigtigst af alt er den utrolig behagelig at sove med – især fordi den tempererer så godt. Jeg vil faktisk overveje en ulddyne til mig selv, når min egen en dag skal udskiftes. Men den skal være certificeret økologisk.

Jeg kan tilføje, at dynen føles mere som en dundyne end et vattæppe. Og pointen med uld er jo netop, at det aldrig bliver varmt eller koldt, men tempererer. Blandt andet fordi det kan suge så meget fugt uden at blive vådt.

/Anne Winther

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *