Sovecoach.dk: Hvad gør man, når baby ikke vil sove?


Når det kommer til søvn… Aaargh!
Jeanette Wegge-Larsen fra Sovecoach.dk giver os her de vigtigste råd med på vejen.

Lykken vil ingen ende tage, når I endelig står med jeres lille guldklump i armene efter 9 måneders forventningsfuld venten.

I har måske forinden gjort jer forskellige overvejelser omkring søvn, eller måske håber I bare på, at det hele kommer lidt af sig selv – at guldklumpen er en af dem, som bare lapper af til drømmeland uden et klynk og sover i timevis? Eller I har måske forinden stiftet bekendskab med familie eller venners børn, som ikke ville sove eller som holdt forældrene vågne nat efter nat i årevis? I har måske endda tænkt: “Sådan bliver vores barn ikke!”

Og nu står I der måske selv, som et stort spørgsmålstegn over, hvad der mon gik galt? Idyllen er vendt og lille junior vil ikke høre tale om at sove og kæmper med næb og klør for at holde sig vågen.

Men hvad er det for nogle mekanismer, der bliver vores medspillere eller modspillere, når det kommer til børn og søvn? Og hvordan gør vi op med dem uden at gå på kompromis med vores værdier?

Intuition
For det første vil vi som mennesker på den ene eller anden måde altid forsøge at handle udfra vores intuition og gøre det, som virker rigtigt i situationen. Når vi bliver forældre, får vi sammen med barnet ofte en stor pose af overskud, som vi i den første tid kan bruge af og samtidig nyde vores nye rolle som forældre. Dette overskud gør os i stand til at klare søvnunderskud osv. uden problemer. I denne periode bærer vi lettere over med at skulle hjælpe barnet med at falde i søvn eller at skulle stå op mange gange om natten. Men når overskuddet slipper op, og vi står med et barn, der ikke vil sove, – hvor det, der ellers plejede at virke måske bliver mere og mere besværligt eller tidskrævende, så er gode råd dyre.

Tryghed frem for alt
Som forældre vil vi intuitivt forsøge at gøre vores børn trygge. Det er rigtig godt. Det betyder, at langt de fleste børn er trygge – omend nogen af dem ikke synes, at det at sove er det fedeste, vi har fundet på. Men nogen gange kommer vi til at spænde ben for os selv i vores velvilje, fordi vi er bange for, at svigte og afvise vores børn.

Nogle børn skal lære at sove
Ikke alle børn falder det naturligt at lægge sig til at sove. Og det behøver ikke have noget med jer som forældre at gøre. Nogle børn skal simpelthen lære at sove. Det er som om, at de er født med et “kæmpe imod søvn-gen”. Det er ofte børn som har masser af mod på livet, oplevelserne og alt hvad den vågne tid har at byde på. Men de kan have svært ved at lukke af for indtrykkene og overgive sig til søvnen og kæmper for at holde sig vågne. Det kan også være børn med meget vilje og temperament.

Tro kan flytte bjerge
Både positivt og negativt. Så vil vi gøre op med uhensigtsmæssige sovevaner er vi nødt til også at gøre op med vores egen tilgang. Hvis vi tror på, at det kan lade sig gøre, lægger en plan for forløbet og viser vores barn, at “det her er vejen frem”, “det er sådan her vi gør nu”, så kan det sagtens lade sig gøre, at vende de dårlige vaner til gode, uden at svigte børnenes tillid eller gøre dem utrygge.

Gråd er ikke bandlyst
Forskellen ligger i, hvordan vi som forældre håndterer barnets frustration. Gråd er det lille barns eneste kommunikationsvej. Og når vi ændrer på vores måde at gøre tingene på, vil de fleste børn opdage det og fortælle os om det. I den situation er det vigtigt, at forholde sig roligt og anerkendende til barnets reaktion. Trøst barnet, når det har brug for det. I sidste ende vil barnet føle sig taget alvorligt, men også vejledt til en ny og anderledes måde at gøre tingene på, fordi vi som forældre forholdt os roligt og signallerede, at vi havde styr på situationen.

Og så er det altså ok at bede om hjælp!
Når alt kommer til alt er vi allesammen heldigvis bare forældre. Vi vil gøre hvad som helst for at skåne vores børn for frustrationer og utryghed. Men ind imellem kommer det desværre til at spænde ben for os, og de uheldige vaner kan komme snigende helt ubevidst. Det kan også være svært at se vejen frem, når det er ens eget barn og vaner, der giver udfordringer. Og så er det altså ok at bede eller søge hjælp og inspiration!

Hvis I ønsker at foregribe problemerne eller I står midt i dem, er det en god ide at sætte sig ind i hvordan børns søvnrytmer, sovevaner og søvnassociationer har betydning for udviklingen af gode vaner. På Sovecoach.dk finder I al den information I har brug for, samt redskaber til at indarbejde gode sovevaner på en tryg og tillidsskabende måde. Har I brug for hjælp til at finde frem til det, som vil hjælpe lige netop jer, kan I også her tegne personlige coachingforløb, hjemmebesøg, mødregruppearrangementer og lign. Jeanette Wegge-Larsen har specialiseret sig i børns søvn og har bred erfaring med at planlægge og støtte forældre i processen.

Som medlem af BabyForBegyndere- “klubben” får du rabat ved køb af adgang til teori, metode og personlige coachingforløb på www.Sovecoach.dk.

Kilde: Sovecoach.dk v. Jeanette Wegge-Larsen, maj 2012.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *