Interview med parterapeuten: Hvad med kærligheden?

af journalist Karen Nørøxe
Når baby rykker ind i soveværelset med puslearrangementer, vasketøj og ammepuder kan det være svært for os som forældre at finde tid og overskud til hinanden og kærligheden. Selv de små ting bliver en udfordring, når alt handler om at få familietoget til at køre på skinner.

Sexolog og parterapeut Line Bassøe, der dagligt guider forældre i parforholdets labyrint,  giver gode råd til, hvad vi skal være opmærksomme på for at undgå, at vi forældre ender med at gå fra hinanden.

Sexolog og parterapeut Line Bassøe

Husk at kramme
Ifølge Line Bassøe er de fleste nybagte forældre faktisk opmærksomme på, at hverdagen med baby tager hårdt på parforholdet. Vi er som oftest indstillet på at tage det hårde slæb de første 2-3 år, men derefter vil vi jo gerne have vores hverdagsliv og ikke mindst sexliv tilbage.

”Men det kan være svært, hvis vi har sat vores forhold på ”pause” i to eller tre år, så skal der virkelig arbejdes for at få forholdet op at køre igen,” siger Line.

Derfor er et af hendes gode råd, at det er vigtigt at sørge for at huske at kysse og kramme også gennem graviditeten, så vi ikke pludselig opfører os som venner overfor hinanden og glemmer, at vi også er kærester.

Mange, både kvinder og mænd, oplever at miste lysten til sex under graviditeten og i barnets første leveår. Kroppen forandrer sig og kvinden føler sig måske ikke så sexet længere, og nogle mænd har svært ved at tænde på en gravid krop. I barnets første år er søvnmangel og amning ofte med til at dræbe sexlysten, hvilket kan gå hårdt ud over parforholdet. Men selvom man ikke har lyst til sex, kan man godt kysse og kramme, siger Line. Det er helt ok at melde ud at ”i aften har jeg lyst til at kramme, uden at det nødvendigvis fører andet med sig.”

Samtaler er vigtige
En af de vigtige ting som Line påpeger er, at vi som forældre skal huske at have dybe samtaler med hinanden – også mens babyen er helt lille. Det er vigtigt, hvis vi gerne vil bevare gnisten for hinanden, at vi ikke kun lader samtalerne handle om bleskift og job, men derimod tager os tid til at sætte os og tale sammen om dybere emner og dyrke parforholdet. Vi skal holde gang i de ting, der optager os ud over barnet, og det er vigtigt, at vi ikke bliver som venner overfor hinanden, men taler dybere sammen om følelser, og de ting der rører os.

”Prioriter at bruge barnets sovetid på hinanden, og planlæg eventuelt, at i aften skal vi slukke for fjernsynet og glemme vasketøjet og kun være os to sammen,” lyder det gode råd fra Line.

Forventer vi for meget?
Kvinderne har ofte en tendens til at forvente, at manden tager over på de praktiske ting, nu hvor kvindens overskud går til barnet. Hvor kvinden måske hidtil har været den, der har stået for initiativet til at komme ud og møde venner, tage i biografen og besøge familien, forventer vi nu, at manden automatisk overtager den del. Det gør han bare ikke. Hvis han aldrig har været spontan og pakket picnickurven en onsdag aften, bliver han det heller ikke nu, hvor der er et barn. I stedet skal vi lære at være spontane, indenfor de rammer vi har. Det kan være aftensmad på gulvet eller tage en tur i parken, små ting som bryder den daglige trummerum.

I stedet for at vente på at manden tager initiativet, kan kvinden hjælpe ham med ideer for eksempel ved at sige: ”Vil du ikke pakke en madkurv på onsdag, så vi kan tage i parken og spise aftensmad? Og jeg vil blive glad, hvis du pakkede det røde tæppe i stedet for det blå ” – Så slipper vi nemlig også for at sidde og irritere os over, at han ikke kunne finde ud af at pakke det rigtige tæppe.

Giv plads
I dag forventer vi, at manden kommer langt mere på banen, end man gjorde tidligere. I følge Line Bassøe skal kvinderne passe på ikke at tage det maskuline fra mændene. Lad være med at forvente, at han nu begynder at komme hjem kl. 15, hvis han altid har været et karrieremenneske. Han skal have lov til at have sine maskuline værdier, så som sin karriere, selvom der er kommet et barn ind i familien.

”Der er masser af maskulinitet i at være sammen med familien og nusse med barnet, men det er også en del af maskuliniteten at passe karrieren. Det skal kvinderne acceptere, og huske på at vi heller ikke vil have en mand, der bukker og skraber for os,” siger Line.

Hella Joof sagde en gang at: ”Det burde forbydes ved lov, at forældre bliver skilt før barnet er fyldt 3 år.” Det lyder helt bestemt fornuftigt, men det kan også være rigtig svært.

5 gode råd til at få parforholdet til at fungere

1)    Husk at kysse og kramme. Også i graviditeten.

2)    Husk at tale sammen. Ikke bare om baby, men dybe personlige samtaler.

3)    Planlæg spontanitet. Planlæg nogle mindre udflugter eller oplevelser, der passer til de rammer, I har nu.

4)    Sænk forventningerne til hinanden. Forvent ikke at han automatisk overtager din rolle.

5)    Giv plads til hinanden. Lad manden have lov til at være maskulin og omvendt.

Line Bassøe er certificeret sexolog og parterapeut med konsulatationer i Hillerød, Hellerup og Østerbro. Hun er medlem af dansk sexologforening.
www.linebassoe.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *