Pilates Cph: 5 spørgsmål og svar om pilates

Vi har fået nogle spørgsmål om pilates, og bedt Gitte og Camilla fra Pilates Cph svare på dem.
Gitte er mor til Alfred på halvandet og bor i København med sin kæreste. Gitte er afspændingspædagog udover pilatesinstruktør.

Camilla er gift og har Eleanor på fem et halvt og Svale på 15 mdr. Hun bor på Østerbro og er fysioterapeut udover pilatesinstruktør.

Du kan træne pilates hos Pilates Cph.

Spørgsmål 1: Er pilates ikke bare en modedille?

Svar:
Pilates har eksisteret i over 100 år, og bliver stadig mere og mere udbredt fordi det er en unik og helstøbt metode, som ændrer kroppen på flere måder end andre træningsformer.
Der findes efterhånden mange former for pilates, og nogle former, kan godt kaldes modediller. Alle kan kalde sig pilatesinstruktører, og derfor vælger nogle pga.den stigende efterspørgsel at undervise i varierende former og kvaliteter af noget, de kalder pilates.
Den oprindelige form, den klassiske pilates, er et helstøbt træningsmetode, der er udviklet for at hjælpe eliteidrætsudøvere og motionister til på en hensigtsmæssig og sund måde at opnå de ønskede resultater. Klassisk pilates kan kaldes intelligent styrketræning, rent anatomisk handler
det om at træne din krop korrekt ifht. styrke, smidighed, udholdenhed og stabilitet. Pilates med en grundigt uddannet instruktør, er ikke en modedille, men et sundt træningsalternativ af høj kvalitet.

Spørgsmål 2. Hvad er forskellen på yoga og pilates?

Svar:
Du kunne også spørge hvad forkellen er på pilates og boksning, eller pilates og bodytoning i et fitness center. Josef Pilates, som udviklede pilates var inspireret af bl.a. østens
træningsformer hvorfor der er meget fokus på at trække vejret korrekt.
Han var en ivrig udøver af mange forskellige træningsformer, boksning
og vægttræning, i ligeså høj grad som yoga. Yoga
handler meget om at
strække musklerne og ofte blive i en stilling. Pilates handler mere om at træne dynamisk. Der kan være sammenfald i udseendet af enkelte yoga og pilatesøvelser, ligesom andre sportsgrene vil kunne genkendes i nogle øvelser. En af de større ligheder mellem de to sportsgrene er nok
mind/body-fokuset. For at forstå øvelserne og få optimal effekt af træningen, er det meget vigtigt at man er dybt fokuseret, når man træner, et element, man ser i de østlige træningsformer.
Det vigtigske når du skal vælge enten yoga eller pilates er, at sørge for at det er en veluddannet instruktør, som kan tage højde for evt. skader og som er uddannelt i at ”læse kroppen”.

Spørgsmål 3. Hvilken form for træning skal jeg vælge, når jeg gerne vil i form 
efter en fødsel?

Svar:
Du skal vælge en form for træning hvor der ikke er for mange hop og stød, og hvor fokus er at få genoptrænet den del af kroppen som har været mest belastet under din graviditet og fødsel. Du bør begynde at genoptræne din bækkenbunden, hurtigst muligt efter du har født.
Efter 6-8 uger kan du stille og roligt gå i gang med også at træne dine mavemuskler. Pilates er et godt bud, da det grundlæggende her er at træne din bækkenbund og dine mavemusker.
Pilates under vejledning af en grundigt uddannet instruktør med erfaring i efterfødselstræning er uvurderlig, da kroppen genopbygges inderfra og ud, således at du også kommer til at træne skuldre, ryg,balder, arme og lår, alt sammen i en naturlig rækkefølge og efter din formåen.

Spørgsmål 4. Må jeg træne når jeg er gravid og hvad må jeg træne?

Svar:
Som udgangspunkt må du træne som du plejer, når du er gravid, hvis du
ikke har gener. Er du usikker, eller ikke vant til at træne, bør du vælge en træningsform, som forbereder din krop til fødslen og til tiden efter.
Pilates være et rigtig godt bud, da det her handler meget om at få trænet bækkenbund og de ryg- og mavemuskler, som du får brug for før, under og efter fødslen.
Mavemusklerne holder på din mave, støtter ryggen og bruges når du skal presse barnet ud. Din bækkenbund lukker sammen forneden og er under pres igennem din graviditet, og naturligvis især i forbindelse med fødslen.

Vi vil anbefale at du træner med en instruktør der ved, hvad hun har med at gøre. Kvaliteten af pilatestræning er meget svingende, så tjek om din instruktør har en grundig uddannelse.
Vores instruktører har f.eks. som et minimum gennemgået en et-årig uddannelse, med 600 timers praktik, og er under fortsat supervision og videreuddannelse. Det er værd at undersøge hvad der findes af veluddannede instruktører i dit område. Held og lykke med resten af graviditeten.

Spørgsmål 5. Jeg er 6 måneder i min graviditet og meget øm og træt i min ryg. Jeg har ikke rigtig lyst til at træne, men føler mere at jeg har brug for at slappe af. Hvad vil I råde mig til?

Svar:
Først og fremmest tillykke med graviditeten.
Kroppen skal i den næste periode bære mere og mere vægt, og dine led vil blive yderligere belastet.
For at skåne din krop og mindske de gener din graviditet kan give, bør du arbejde på at styrke muskulaturen omkring bækken, lænd og mave.
Den muskulatur, der ikke trænes, vil langsomt svækkes, så tyngden fra dit barn og belastningen af dine led vil komme til at føles værre. Derfor anbefaler vi at du holder dig så aktiv som muligt, selvom det kan føles som en overvindelse.
Vi vil råde dig til at styrketræne din mave og ryg, for at komme trætheden og ømheden til livs. Du bør være opmærksom på at du, i forbindelse med fødslen, i høj grad vil få brug for stærke mave- og bækkenbundsmuskler, og er disse muskler i god form, vil din fødsel forløbe lettere.
Hvis du vælger en målrettet træningsform som f.eks. pilates, vil du få mulighed for at arbejde målrettet med din bækkenbund, din mave og ryg, og de muskler, som tilsammen skal bære dig igennem graviditeten, og som får brug for genoptræning efter fødslen.
Det er en god idé, når du er gravid og har gener, at du rådfører dig med læge og jordemor, inden du går i gang med nye træningsformer, men skal du i gang, vil effektiv pilatestræning, med en veluddannet instruktør være et rigtig godt bud.

Held og lykke med resten af din graviditet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *