Guide til den gode fødsel

Camilla Gry er uddannet jordemoder i 2006 fra Jordemoderskolen i København. Hun er mor til Alma fra 2008 og Vega fra 2011. Til dagligt arbejder hun på fødeafdelingen på Næstved Sygehus. I starten af 2011 udgav hun bogen og app’en Graviditetskalenderen fra forlaget Gyldendal

Når du skal føde dit første (og for den sags skyld også dit andet, tredje eller fjerde) barn, er det naturligt at der dukker en masse tanker op. Vist har milliarder af kvinder gjort det før dig, men hvad kan du bruge det til, hvis tanken om din forestående fødsel virker uhåndgribelig? Jordemoder Camilla Gry Temmesen giver dig råd til hvordan du kan forberede dig til den store begivenhed!


Vær forberedt
Ligesom du ikke møder uforberedt op til eksamen, bør du heller ikke gøre det til din fødsel. Sørg derfor for at sætte dig ind i, hvad det vil sige at føde. Tilmeld dig fødselsforberedelse hos din jordemoder, eller se hvad aftenskolerne rundt omkring i landet har at tilbyde. Nogle steder kombineres den teoretiske og mere faktuelle fødselsforberedelse med træning for gravide fx i form af yoga, afspænding eller styrkende øvelser for din gravide krop. Mange steder rundt i landet tilbydes også træning for gravide i vand, hvori der indgår fødselsforberedelse.

Få svar på dine spørgsmål
Læs bøger om emnet, tal med både din partner og din jordemoder om dine tanker og forventninger omkring din forestående fødsel. Ingen spørgsmål er ubetydelige eller fjollede. Når fødslen er i gang, er det ikke sikkert du har overskud til at spørge løs, så få alle dine spørgsmål besvaret i god tid inden fødslen, så du trygt kan dukke op til din fødsel. Skriv evt. dine spørgsmål ned, så du er sikker på at få svar på dem alle. Undersøg desuden hvilke tilbud om fx smertelindring, eller mulighed for at føde i vand, dit fødested har, så du kender dine muligheder.

Vær kritisk
Velmenende kollegaer og veninder vil gerne give deres besyv med, så snart der åbnes op for emnet fødsel. Selvom det kan være rart at høre om andres erfaringer, så vær kritisk overfor skræmmehistorierne, og bed venligt, men bestemt, om at skrækscenarierne undlades i middagspausen. Husk på, at langt de fleste får mere end et barn, til trods for de til tider meget dramatiske fødselsberetninger. Ligeledes bør du være kritisk hvis du finder information på nettet. Langt fra al information kommer fra fagpersoner, så udvælg dig en enkelt eller to pålidelige kilder til at søge information fra.

Tag ansvar for din fødsel
Du er ikke herre over hvor lang tid fødslen kommer til at tage, eller hvor ondt det kommer til at gøre. Til gengæld er du selv ansvarlig for, hvor godt du har forberedt dig på fødslen, og med hvilken indstilling du går ind til fødslen med. Sørg for at være i god form, fysisk såvel som psykisk, og husk på at fødslen er et samarbejde mellem dig, din partner og din jordemoder. I skal sammen få fødslen til at blive en god oplevelse.

Tro på det
Hav tillid til at din krop kan klare den opgave, du har betroet den. For selvom du kan have glæde af forskellige afspændings– og vejrtrækningsteknikker, eller måske ønsker at gøre brug af medicinsk smertelindring (læs om typer af smertelindring), skal du vide at din krop er skabt til at føde dit barn. Hvordan fødslen kommer til at forløbe kan ikke forudsiges, og lige nøjagtigt dette kan være svært at acceptere i en tid, hvor vi ellers ser os i stand til at have kontrol over de fleste aspekter i vores liv. Så når veerne for alvor tager fat, så arbejd med din krop, i stedet for imod, og stol på at du kan!

gravid

Gør krav på den gode fødselsoplevelse
Hvis lægens fagsprog lyder som russisk i dine ører, eller kemien mellem dig og din jordemoder ikke er helt i top, så sig det højt. Bed lægen om at uddybe på lægsprog, og få udryddet eventuelle misforståelser med det samme. Hvis dette ikke virker, så bed om at få en anden. Det er få gange i livet at du skal gennemgå en så unik oplevelse som en fødsel, at du bør gøre krav på at føle dig forstået og tryg, så fødslen bliver en god oplevelse.

Det ideelle tidspunkt for at starte på fødselsforberedelse er omkring 28. graviditetsuge, hvor tankerne naturligt begynder at kredse om fødslen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *