Fødsel i vand – naturligt smertelindrende

Camilla Gry er uddannet jordemoder i 2006 fra Jordemoderskolen i København. Hun er mor til Alma fra 2008 og Vega fra 2011. Til dagligt arbejder hun på fødeafdelingen på Næstved Sygehus. I starten af 2011 udgav hun bogen og app’en Graviditetskalenderen fra forlaget Gyldendal

Måske drømmer du om at føde dit barn i vand, eller måske har du overvejet vand som smertelindring?

De fleste fødesteder tilbyder muligheden for brusebad/badekar som smertelindring under udvidelsesveerne, eller har store komfortable fødekar, specielt designet til at føde i.

Der er imidlertid nogle få betingelser der skal være opfyldt før du kan sænke din krop ned i karret under din fødsel, og nyde godt af vandets lindrende egenskaber!

Krav til dig, før du kan få lov til en vandfødsel:

    Du skal:

  • Vente et barn i hovedstilling
  • Have haft en normal graviditet og forventes at føde uden komplikationer dvs. uden brug af fx ve-stimulerende drop eller behov for konstant fosterovervågning)
  • Gå spontant i fødsel til tiden dvs. fra uge 37 og før uge 42
  • Ikke have temperaturforhøjelse
  • Selv være i stand til at komme op af karret om nødvendigt (dvs. du må ikke være påvirket af anden smertelindring som fx morfin eller epiduralblokade)
  • Fostervandet skal være klart

Kort sagt, alt skal være normalt med både mor og barn, for at fødsel i vand er at anbefale.

Hvorfor virker det?
Vand virker smertelindrende og afslappende, og fremmer udskillelsen af kroppens eget smertestillende hormon endorfiner. Derudover giver vandet en følelse af vægtløshed, som kan være velkommen ovenpå mange måneder med en tung mave, og denne nyvundne bevægefrihed fremmer barnets rotation og nedtrængning gennem fødselskanalen.

Hvordan foregår det?
Brusebad kan benyttes under alle stadier af fødslen, hvorimod badekar først anbefales i fødslens aktive fase. Dette skyldes, at det varme vand kan hæmme veerne i fødslens tidlige stadie.

Vandets temperatur bør være lige omkring 37 grader, da for varme temperaturer kan forårsage overophedning, og give forhøjet hjerterytme hos barnet. For kolde temperaturer kan derimod forårsage at barnet trækker vejret under vandet, og får vand ned i lungerne idet det fødes.

Jordemoderen kan i sagens natur ikke assistere fødslen på samme vis som hvis fødslen foregik i en seng, men når det er sagt, får kvinder der føder i vand sjældent store bristninger, eftersom det varme vand gør mellemkødet mere eftergiveligt.

Moderkagen fødes ikke under vand, da det er svært at vurdere blødningens størrelse i vandet, så kort efter barnets fødsel kommer du op i sengen.

Har du selv født i vand eller overvejer du at føde i vand, så del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *