Anmeldelse af “Du skal være far – og du har 40 uger til at fatte det”

Tre læsere fra BabyBusiness.dk har fået Thomas Oldrups bog “Du skal være far – og du har 40 uger til at fatte det” til anmeldelse. Læs deres anmeldelser her!

Læs uddrag af bogen på BabyForBegynderes bogreol med e-bøger til babylivet.

far bog

Mette anmelder
Bogen henvender sig først og fremmest til kommende fædre. Jeg synes den lykkes godt med at tale til målgruppen. Den fortæller kort om de faktiske ting, der sker med kvindens krop igennem graviditeten, uden at gå alt for meget i detaljer. Samtidig lægger den vægt på en god balance mellem at manden skal bevare forholdet til vennerne, men samtidig deltage i graviditeten og tage med til scanninger, lægebesøg mm.

Bogen er meget letlæselig. Den er bygget op så man kan læse om en enkelt uge af gangen, ud af de 40 uger graviditeten varer. Men den kan også sagtens læses ud i en køre. Sproget er meget frit og forfatteren gør meget ud af at gøre fosteres størrelse forståelig for manden. Det sammenlignes bl.a. med tændstikæsker, øldåser, vinflasker, cigaretter og lightere.

Der er ingen illustrationer i bogen, men jeg synes ikke man mangler dem som læser. Den er bygget meget enkelt og overskueligt op. Først kommer der et stykke om hvad der sker i den aktuelle graviditetsuge, derefter kommer forskellige fakta om hvad der sker med kvinden og barnet i den aktuelle uge. Til sidst kommer forfatterens og andre fædres egne fortællinger og et lille citat.

Hovedpersonen er forfatteren selv. Han formår på en god måde at flette sin egen historie ind uden at det kommer til at blive alt for dominerende i bogen. Derudover er der flere bipersoner med som fortæller små korte historier fra tiden omkring hvor de blev fædre for første gang. Jeg synes det fungerer rigtig godt at der er flere forskellige til at fortælle om deres oplevelser. Det gør at man får et mere bredspektret indblik i graviditet og fødsler som jo kan forløbe vidt forskelligt.

Jeg synes det er en rigtig god bog. I dag er fædre meget mere med end tidligere, men der er stort set ikke noget litteratur til dem. Min kæreste blev ikke fanget af de bøger jeg læste under graviditeten, jeg tror denne bog kunne have været noget for ham! Til min egen personlige smag, mangler jeg lidt mere konkrete fakta om hvad der sker i graviditeten, men det findes der jo allerede meget litteratur om.

/Mette

Kristina, kæreste og lillebror anmelder
“Du skal være far – og du har 40 uger til at fatte det” er den mandlige udgave af ”Hvor lagde jeg babyen” og ”Mor i høje hæle”.

Med en blanding af humor, små beretninger og lidt fakta guider Thomas Oldrup den kommende far igennem de 40 graviditetsuger, så hvis din mand er til letlæselige humoristiske bøger er det denne bog, du skal købe til ham og give ham, når du alligevel viser ham de to streger på graviditetstesten.

Det er dog med en vis fare, for selvom Oldrup på visse punkter udviser forståelse for det, som vi som gravide skal igennem, fraråder han den kommende far at rende efter hindbærsnitter, eller hvad du ellers har lyst til midt om natten.

Selvom bogen henvender sig til den kommende far kan du som kommende mor også sagtens læse den for hyggens skyld. Du eller den kommende far skal dog ikke læse bogen, hvis du ønsker en masse videnskabelig viden omkring den forestående graviditet, dette er en underholdningsbog. Oldrup har skrevet bogen på basis af egen erfaring som kommende far, og fordi han under sin og kærestens graviditet manglede bøger målrettet mændene.

Jeg har i forbindelse med anmeldelsen af denne bog haft både min kæreste samt min lillebror, som skal være far til oktober, til at læse bogen, og for begges vedkommende var det med en vis skepsis, de læste en af de første kapitler, hvor Oldrup referer til en gammel Woddy Allen film, hvor han spiller en sædcelle. Men hvis man umiddelbart kan komme forbi disse første kapitler og vende sig til Oldrups skrivemåde, er jeg overbevist om, at den kommende far kan have glæde af bogen.

/Mette

Christina anmelder
Helt klart en bog til førstegangs fædre. Lætlæselig og skrevet af en mand til andre mænd

Det er ingen billeder eller andet. Små bokse med info fungerer fint og de små historier fra den virkelige verden er et sjovt supplement til den reelle tekst. Personligt synes jeg det er en rodet forside, men det er måske bare mig som kvinde ( min mand synes heller ikke så godt om den, farverne og billede fænger ikke ham).

Alt i alt er bogen helt klart skrevet til alle, der skal være fædre for første gang. Jeg havde forventet en mere humoristisk bog,- som de andre bøger der er skrevet af fædre til fædre, ud fra forsiden og titel. Men denne tager et mere “alvorligt” indblik i livet som kommende far, og med lidt mandehumor blandet i.

Tror den fænger unge fædre på grund af det sprog den er skrevet i, og jeg må overraskende erkende at selvom det kun er 4 måneder siden vi fik vores andet barn, er jeg blevet helt blød om hjertet for at få endnu en lille mus. Da jeg nåede sidste kapitel tænkte jeg: jeg bliver da nødt til at blive gravid og føde igen……så selvom bogen er til mænd har den alligevel ramt noget hos mig!

Jeg har læst nogle af kapitlerne op for min mand, og han synes det var god – men helt klart henvendt til førstegangs fædre. Som han sagde: “Jeg har jo været det hele igennem, og vi er da stadig gift- så jeg har da vist gjort det meget godt gennem 2 graviditeter og fødsler…”

/Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *