En fadders rolle før og efter barnedåb

Hvordan vælger I fadder til barnedåben? Venner eller familie? Eller en blanding? Og tror fadderne på Gud? Ny undersøgelse viser, at 29% procent af faddere slet ikke tror på Gud. Kan det forsvares? Hvad mener du? Få styr på en fadders rolle i nedenstående skriv, som er citeret fra DR – der har det fra Søndagsavisen.

Dåb

En fadders juridiske og moralske opgave
Ved døbefonten lover fadderne, at de vil tilse at barnet vokser op i den kristne tro, men for mange er det tomme løfter, skriver Søndagsavisen.

29 procent af fadderne tror nemlig ikke på Gud, og 20 procent ved slet ikke, om de er troende. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Søndagsavisen Analyse i samarbejde med Interresearch.

Ifølge Kristine Garde, der er forhenværende sognepræst og nu kirkeforsker, er der to opgaver forbundet med fadderrollen: en juridisk opgave, hvor man er vidne til, at dåben har fundet sted.

Og en moralsk opgave, hvor man skal hjælpe med til, at barnet bliver opdraget i den kristne tro.

Siger nej til ateister og buddhister

Ellen Gylling, der er sognepræst ved Nathanaels kirke på Amager, har oplevet, at forældre vil have en ven, der er ateist eller buddhist, som fadder.

– Det siger jeg nej til, for fadderne skal stå inde for den kristne tro, siger hun.

Hun mener ikke, at man skal sige ja til at være fadder, hvis man bevidst tager afstand fra troen. Til gengæld er det okay at være i tvivl.

– Tvivlen skal komme dem til gode, der ikke ved, hvad de tror på, og hvor meget de tror. Jeg kan og skal ikke afgøre, om nogen tror nok til at være faddere.

Forskellige roller
De kristne begyndte at børnedøbe omkring år 300, og faddere (latin for sponsorer) har gennem tiden haft forskellige roller. Engang var der prestige i rige dåbsfaddere, og da dødeligheden var større end i dag, var det også en måde at sikre børnenes oplæring.

– I nyere tid har dåben fået en mere eksistentiel betydning, hvor fadderne bliver en slags reserveforældre, forklarer Hans Raun Iversen, der er lektor i teologi på Københavns Universitet.

Præcis den tolkning af faddernes rolle genkender Ellen Gylling. Hun oplever uvidenhed blandt de unge om, hvad en fadder i virkeligheden er.

– De tænker ikke så meget på, at det handler om kristen børneopdragelse, når de vælger faddere, siger hun og forklarer, at dåben netop er et symbol på, at man er kristen.

– Det er en åndelig genfødsel, hvor vandet, der bliver hældt over hovedet, symboliserer fostervandet fra fødslen.

Ingen juridisk binding

Til gengæld er fadderne ikke forpligtet til at adoptere, hvis forældrene dør.

Citat: DR.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *