Her har du den ultimative dåbsguide! Med en snarlig prinsedåb synes jeg, at vi skal fokusere på; hvad en barnedåb egentlig er for en størrelse.
Dåben er en dejlig begivenhed, synes jeg. Så overordentlig livsbekræftende, når det nye familiemedlem (eller rettere forældrene…) afholder den første fest. Han/hun bliver indviet i den kristne tro og vist frem til familie og venner.
Sådan arrangerer du dåben
For nybagte forældre med søvnunderskud kan barnedåben også være et hav af forskellige informationer, der skal tages stilling til. Skal barnet døbes eller navngives? Er der en “forældelsesfrist” mht. at beslutte barnets navn? Hvem skal stå faddere ved dåben? Skal det være en stor eller lille dåbsfest?
Herefter kommer valg af dåbskjole, evt. lokale og meget mere. MEN gå ikke i panik, det er IKKE en prinsedåb, som du skal arrangere. Selv om du selvfølgelig har din helt egen lille prins/prinsesse. Ro på! Ingen grund til at piske en stemning op, når det er helt unødvendigt. Læs med her, og få ro i maven!
Jeg valgt at besvare nogle af de spørgsmål, der er forbundet med dåben og give dig inspiration til, hvordan I kan arrangerere en dåb.
Huskeliste til barnedåb
• Kontakt præsten i sognet i god tid før barnedåben
• Hvilken dato skal dåben holdes, skal dåben holdes lørdag eller søndag
• Hvem skal være gudmor/gudfar, og hvem står fadder
• Hvor skal festen holdes
• Invitationer (udsendes senest 3 uger før)
• Skal der bydes på en traditionel frokost eller en buffet
• Mad og vin bestilles til barnedåben
• Borddækning (duge, servietter, lys mm.)
• Bordplan (gudmor, gudfar og fadder skal placeres tæt ved barnets forældre)
• Bordpynt (pigedåb) lyserøde nuancer som symboliserer lykkebringende kærlighed (ikke obligatorisk)
• Bordpynt (drengedåb) lyseblå nuancer som symboliser lykkebringende troskab (ikke obligatorisk)
• Taler (forældrene takker fadderne)
• Barnedåbskjole (et arvestykke – mors eller fars side? Eller en nyindkøbt/ny-hjemmesyet dåbskjole?)
• Festtøj
Navngivning eller dåb – hvad er forskellen?
Når baby bliver født, skal barnets fødsel anmeldes. Du kan udfylde din fødselsanmeldelse på nettet.
Herefter gælder det, at alle børn i Danmark skal have et navn, inden de fylder seks måneder. Men det er tit et spørgsmål om holdning og religion, om det skal gøres ved navngivning eller en traditionel kristen dåb.
Det gør ikke ondt – og vandet er ikke iskoldt. Kirketjeneren søger for, at der er lunt vand i døbefonten.
Hvis I som forældre ikke ønsker, at barnet skal døbes, så skal barnet navngives, og formalia er meget enkelte. I udfylder en navngivningsblanket og sender den ind til det sogn, hvor moren bor. Det skal gøres uanset, om I er medlem af den danske folkekirke eller ej. Når navnet er godkendt, får I en navneattest, og barnet har officielt et navn.
Navne
Mangler du inspiration til baby navn så se i BabyBusiness’ indlæg om navne.
Døbefonten i Frederikshavn Kirke
Hvis I vælger at lade barnet døbe, bliver barnet automatisk registreret i den danske folkekirke. Det er mellem forældrene og præsten at selve dåben arrangeres. I kontakter præsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor I ønsker, at dåben skal holdes. Præsten holder som regel, eller efter ønske, en samtale med jer forældre, da der ofte er en masse spørgsmål omkring ritualet, dagen og den kristelige betydning, som dåben har.
Efter selve dåbsritualet udsteder dåbs- eller fødesognet en fødsels- og navneattest. I nogle kirker får du den i hånden, når du forlader kirken – andre eftersender.
Gudmor eller Fadder – hvad er forskellen?
Der er tit stor forvirring om, hvad der kendetegner en fadder, og hvilken forpligtelse man har. En fadder påtager sig hverken rettigheder eller forpligtelser I forhold til barnet. Fadderen har en mere spirituel karakter og står for en moralsk forpligtelse til dåbsbarnets oplæring i kristendom, og hvis forældrene dør, før barnet er blevet voksent.
Det er barnet forældre, der bestemmer, hvem der skal være fadder, men man vurderer, at en fadder skal have en alder, der svarer til minimum konfirmationsalderen. Derudover fungerer en fadder som en slags vidne for, at dåben har fundet sted. I dag har de fleste 3-4 faddere. Der er ikke stor forskel på at være fadder og gudmor/gudfar.
Ligesom rollen som fadder, har en gudmor/far ikke nogen kirkelige betydning, men det betragtes for de fleste som en stor ære, at få tildelt den opgaven som gudmor/far. Den eneste forskel er, at en gudmor/gudfar er den, der bærer barnet til dåbefonden og svarer ja på familiens vegne til, at barnet bliver døbt. Det kræves dog, at en gudmor/far er døbt I den danske folkekirke.
Mor eller far kan sagtens bære eget barn til døbefonten, og er dermed så barnets gudmor eller gudfar. Læs mere hos Ministeriet for Ligestilling og Kirke og Kristendom.dk
Dåbsritualet
Dåben finder ofte sted som en del af den normale søndagsmesse, men der er dog mulighed for at holde det som en særlig gudstjeneste. Det er noget, man kan snakke med sit kirkekontor eller præsten om. Efter en salme i sidste halvdel af gudstjenesten, bliver barnet båret til døbefonden, og selve dåben vil finde sted. Den, der bærer barnet, forældre, faddere og børn kan gå med op til døbefonden. Alle andre i kirken rejser sig op, mens barnet døbes. Efter selve tilspørgelsen øser præsen vand på barnets hoved tre gange og siger: jeg døber dig i Fadderens, Sønnens og Helligåndens navn, Amen. Efter ritualet synges en salme.
Vil du se hele dåbsritualet kan det lade sig gøre på Folkekirken.dk
Skal vi skynde os at booke kirken?
Da det sædvanligvis er lige efter (eller før – afhængig af den enkelte præst) gudstjenesten om søndagen, at dåben normalt finder sted, er der mulighed for at holde dåb hver uge. Det er selvfølgelig en god idé at booke kirken et stykke tid i forvejen, men det er dog mest for jeres egen skyld og de gæster I vælger at invitere med.
Det er meget normalt, at der er flere, der bliver døbt efter hinanden. Og eftersom der ikke er samme “sæson for dåb”, som der er for bryllupper, så har de fleste mulighed for at få den dato, som de ønsker.
Forberedelser til dåbsfesten
Efter dåbsritualerne i kirken, er det normalt, at dåbsforældrene holder en lille dåbsfest for familie, venner og ikke mindst den lille guldklump. Dåbsfesten er som ofte en uhøjtidelig sammenkomst, hvor gæsterne bliver budt på mad og drikke, og varer som oftest et par timer. Det er meget forskelligt fra familie til familie om man inviterer til en stor eller mindre barnedåbsfest. Jeg har prøvet at drage nogle slutninger ud fra, hvor i landet man bor. Men er ikke kommet frem til noget fornuftigt. Det er meget individuelt, hvad man vælger.
De allernærmeste eller de mange
Personligt har vi afholdt en meget lille barnedåb med kun de allernærmeste: forældre, bedsteforældre, oldeforældre og barnets forældres søskende. Dvs. vi har været omkring 16-20 personer. Vi var hjemme, og fik maden ude fra – for at ingen skulle stå og “svede” ude i køkkenet.
Flere i min mødregrupper har holdt store barnedåbsfester med ca. 65 mennesker inviteret. Så er det en helt anden fest. Både mht. intimitet selvsagt (tid og ro til at tale med alle) og også økonomisk udskrivning. De færreste kan rumme 65 mennesker hjemme, så det skal helt sikkert være ude. Hvorfor holde en stor fest? Jamen, det er jo meget forskelligt, hvad man tænker, men nogle af de argumenter, som jeg har hørt er: “Vi er aldrig blevet gift, så nu synes vi, at vi har en god anledning (barnedåben) til at inviterer ALLE, som vi kender og gerne vil dele vores lykke med”, “I vores familie har vi tradition for at inviterer bredt til barnedåb”, “Vi kan slet ikke lade være med at vise vores guldklum frem til hele verden” etc.
Det har været min kærestes og min kongstanke, at de gæster, som deltog i barnedåben, skulle være de, der ville deltage aktivt i barnets liv nu og i fremtiden. Være en del af barnets liv under dets opvækst.
Festen – og dens mad og drikke
Der er mange muligheder for, hvordan man vil arrangere festen. Hvis man har inviteret mange mennesker, og huset eller lejligheden er for lille, kan det være en god idé at leje et forsamlingshus eller lignende.
Hvis dåben finder sted om sommeren, kan man med fordel sætte et telt op i haven. Der er også rigtig mange caféer, der tilbyder at stå for forberedelser med mad og drikke, hvor du samler hele dåben under et tag og caféen står for alt.
Cateringfirmaer og caféers bud på barnedåb
Her blot et lille udsnit af sites, hvor du kan du læse mere om cateringfirmaer og caféer:
jysk-diner.dk
Kokken & Jomfruen
ebuffet.dk
smageriet.dk
Teltudlejning
teltudlejningen.dk
festogpartytelte.dk
Barnedåb hjemme med hjemmelavet mad
Hvis I gerne vil holde barnedåben hjemme og vil spare nogle penge, kan I med fordel lave maden selv. Der er mange nemme opskrifter, hvor man kan lave det meste af maden i forvejen.
Der er også mange, der vælger at tage en tur til de tyske indkøbscentraler, hvor man kan købe øl, vin og vand ind. Her kan du spare rigtig mange penge. Det kræver dog en lidt mere forberedelse.
Opskrifter barnedåbsmenu
Den overkommelige barnedåb – opskrifter fra Arla
Dåbskjolen – ny eller brugt
Mange familier har en dåbskjole, der er gået i arv i generationer. Men det er ikke alle, der har startet denne tradition – endnu – og derfor skal finde en dåbskjole for første gang.
Fra kirkens side er der ingen restriktioner for, hvilken farve kjolen skal have, men dåbens farve har i generationer været hvid og en kjolen en del længere end barnet. Det skyldes, at man i 1600-tallet dyppede barnet helt ned i vandet og efterfølgende brugte en lang dåbspose, hvor barnet blev holdt varmt. Senere åbnede man posen og længden viste, hvor meget velstand familien havde.
Det kan ende med en Lilly dåbskjole
Se tidligere indlæg, hvor du finder mange links til, hvor du kan købe dåbskjole: dåbskjolen og båndet hertil.
nelly.com
DeKæreSmå.dk
lilly.dk
fantasy-design
daabskjoler-goulogtrold.dk
Hjemmestrikket eller -hæklet dåbskjole
Er du en knag med et par strikkepinde, så kan du strikke en flot dåbskjole.
Se opskrifter på dåbskjoler her.
Brugte dåbskjoler
Trendsales.dk
guloggratis.dk
Se flere sites, hvor du kan købe brugt – også dåbskjoler.
Dåbsinvitation
Du kan med få midler lave en smuk invitation. Der er alverdens muligheder for at lave en smuk invitation.
Hvis du selv vælger at lave den, kan du selv klippe og klistre eller evt. bruge et foto af baby evt. pyntet med grafiske elementer hos Vistaprint.dk.
Det er kun fantasien, der sætter grænser, og der er rigtig mange bud på, hvordan du laver din egen personlige invitation. Samtidig kan du lade invitationen inspirere til bordkortene, så temaet eller farverne går igen.
Her finder du mere inspiration til invitationer og bordkort:
inviterdesign.dk
Paperdeluxe.dk
Tips til borddækning
Bordpynt til barnedåb
En måde at gøre festen personlig på er ved at gøre lidt ud af bordpynten. Det er smag og behag, der afgør, hvad der skal pyntes op med, og det behøver ikke nødvendigvis at være det traditionelle blå eller lyserøde, der er det dominerende.
Hvad med at pynte op efter den årstid I holder dåben på?
Da Alberte blev døbt var båndet i kjolen og bordpynten gammelrosa. Da lillesøster Andrea blev døbt var alt i lilla. Selv fars slips!
Billedet er snuppet hos Chris – fest og farver
Billedet er snuppet hos Chris – fest og farver
Bordpynt fra Andreas barnedåb. Min mor kan folde sådan nogle små babybluser ud af en serviet! I bluserne kom vi smalt lilla bånd – miniudgaven af det bånd, som Andrea havde i dåbskjolen. Perleblomsterne på bordet af lavet af min nevø på 6 år. Så ydede han også noget til festen – det syntes han var stort!
Vores blomsterdekoration var helt enkel. Afskårne blomster i en lille klar vase. Andrea blev døbt medio oktober, så der var også efterårblade i blomstersammensætningen.
Din lokale blomsterhandler vil helt sikkert gerne være behjælpelig.
Her vasen fra siden. Lige kommet ind fra kulden (stod i udhuset imens vi var i kirken), så der er lige kondens på glasset…
Du kan samle inspiration på de forskellige hjemmesider og lade dig inspirere af en tur i blandt andet Panduro Hobby.
Herunder kan du finde inspiration til oppyntningen
1-2-3krone.dk
Hobby-fest.dk
Det vidste du ikke om dåben
Hvis du ikke navngiver dit barn inden seks måneder, så får forældrene en bøde. Barnet får automatisk morens efternavn. Der er en generel tendens til at dåben er på tilbagetog. Hvor der i 1990 var 80,6%, der lod deres børn døbe, var der kun 73,3% i 2007. Jyderne holder mest fast i dåbstraditionen. I Viborg blev hele 86,3% døbt, hvor dåbsprocenten i København var på 49,6% i 2007.