Dåb eller navngivning?

Når I har fået jeres lille ny, er det tid til at overveje, om I ønsker at holde en barnedåb eller en navngivningsfest – hvis overhovedet I vil holde noget. Begge disse begivenheder kan gøres til mindeværdige dage, så det handler i bund og grund om, hvorvidt I vil inddrage det religiøse aspekt – eller ej.

Dåbsstatistik:

I 2008 blev der foretaget 53.485 dåb i folkekirken.
I 2007 blev 73,3 procent af de nyfødte i Danmark døbt i folkekirken. I 1990 var dette 80,6 procent af de nyfødte døbt.

Kilde: Kristendom.dk.

Barnedåben
Dåben har været en fast del af kristendommen siden kirkens begyndelse, og ifølge folkekirken er man kristen, når man er blevet døbt. Barnedåben bør altså vælges, hvis man ønsker at indføre sit barn i den kristne religion.

“Inden et barn fylder 6 måneder, skal det være døbt, hvis man ønsker barnedåb som en kirkelig handling i den danske folkekirke. Dåb finder som regel sted under den almindelige gudstjeneste,” skriver Somethingbaby.dk.

Derudover er der en masse ritualer forbundet med barnedåben, som kommer fra den kristne tro. Barnet er ofte iført en lang, hvid kjole, der er faddere til stede ved dåben, som lover at træde til, hvis forældrene skulle gå bort, og der bliver holdt en fest for barnet, som bliver fejret med en masse gaver.

“Dåben er en rituel handling, der bygger på forestillingen om vandets rensende funktion. Dette får en religiøs tolkning: Dåben renser fra synd og indlemmer den døbte i det fællesskab, der har Jesus Kristus som midtpunkt.”

Kilde: Kristendom.dk.

Læs meget mere om dåbens historie HER.

I den danske folkekirke er barnedåb normen. Men derfor kan man naturligvis godt vente med at blive døbt, til man er teenager eller voksen. Nogle forældre vælger ikke at holde barnedåb og i stedet for en navnefest – på den måde kan barnet selv få lov til at beslutte, om han eller hun ønsker at blive døbt eller ej.

Navnefesten
Navnefesten er også en måde, man kan fejre den lille på – og sprede budskabet om barnets navn, og ikke mindst fejre barnets ankomst til verden. Hvis man ikke er religiøs, er denne tradition ofte at foretrække, da det er en fin og ikke-religiøs tradition. Mange vil mene, at en dåb i kirken er smuk og mindeværdig, men det kan man også sagtens få en navnefest til at blive. Og så kan du selv sætte en præg på dagen – og måske ligefrem give familien nogle nye traditioner.

Ved navnefesten kan man helt selv beslutte, hvordan arrangementet skal forløbe. Skal det fx. være et formiddags- eller aftenarrangement, og skal festen holdes udendørs i naturen eller på en fancy restaurant? Der er frie rammer. Uanset om man vælger at holde barnedåb eller navngivningsfest, kan man sætte sit eget præg på festen og gøre dagen til noget helt særligt.

Den klassiske idé er at lave blåt tema til den lille dreng og lyserødt til den lille pige. Men man kan også holde det mere neutralt og dække bord og pynte op med hvidt. Det er altid smukt. Der er uanede muligheder, hvad angår, hvordan man vil pynte op. Med en smuk dug, blomster og lys på bordene, fine servietter og bordkort samt små baby-dekorationer af en art er man godt på vej!

Find masser af gode råd til dekorationer, bordpynt, gaver og meget mere til barnedåbs- eller navngivningsfesten på Barnedaaben.dk. Se også MagiskeMinder.dk, Paperdeluxe.dk eller Festtema.dk for masser af gode råd til bordpynten.

Læs om de mest populære danske navne på Danmarks Statistik – her kan man fx. læse sig til, at Emma og William topper navnelisten i 2011.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *