Interview: 9-måneder gamle babyer kan ’tale’

Lær at kommuniker med din baby og undgå frustrationer og gråd, lyder det fra Kim Hansson, underviser i og udvikler af BabySigning.

Af skribent Justine Aagaard Rodian

Åh, bare jeg dog vidste, hvad det er, min baby vil. Sådan tænker mange forældre nok af og til, når de står med et klynkende, grædende eller brokkende barn. Og faktisk findes der en måde, hvorpå forældre og helt små børn kan kommunikere, lang tid før børnene lærer det talte sprog. Løsningen er BabySigning – en kombination af rytmik og babytegn.

Ideen bag babytegn er, at forældrene knytter et bestemt tegn til et bestemt ord, hvor gang de bruger det. På den måde lærer børnene tegnene for mad, mælk, sove og så videre, sådan at de selv kan bruge det allerede fra 9-10-måneders alderen.

Små detaljer fascinerer børn

BabySigning

Børn kan lære op mod 100 babytegn på et halvt år.

Den førende danske udøver af babytegn er Kim Anna Rebecca Hansson. Konceptet stiftede hun bekendtskab med, da hun i 2009 var på barsel med sin datter i England. Her tog de et kursus i sang og babytegn, hvor den dengang ni måneder gamle baby lærte en masse tegn.

”Jeg blev vildt fascineret af at opdage, hvor meget min datter forstod, og hvad det var hun lagde mærke til. Vi voksne overser tit en masse små ting i hverdagen, fordi vi er vant til, at de bare er der. Men for børnene kan det være de små detaljer, der fascinerer”, siger Kim.

’Se mor, en løve!’
Kim husker en pudsig episode om et par BabySigning-elever.

”Mor og datter står henne ved vinduet og venter på mormor, da datteren peger på en parkeret bil og laver tegnet for løve. Først forstår moren ikke helt, hvad datteren vil, men så får hun øje på et klistermærke på bilen med en løve. Det var det, datteren havde set og gerne ville se nærmere på. Så fik de sig en god ’snak’ om det, mens de ventede på mormor. Uden tegnsprog ville enhver mor jo nok reagere med ’Ja det er en fin bil’, og det ville både kunne frustrere og forvirre baby, at mor ikke fangede, hvad det var hun ville,” fortæller Kim.

At opdage hvad dit barn interesserer sig for og at mindske frustrationer og gråd er netop pointen med at lære babyer babytegn, pointerer Kim, som nu i to år har undervist i og udviklet sit koncept BabySigning.

Læring gennem leg
Da hun og hendes datter i 2010 vendte tilbage fra England, syntes Kim, at udbuddet af babyaktiviteter herhjemme var ret lille i forhold til, hvad de havde oplevet i England. Derfor startede hun virksomheden BabySigning. I modsætning til i klassisk undervisning i babytegn ville hun dog gerne inddrage og aktivere babyerne langt mere, end hvad hun havde set hidtil.

”Klassiske kurser i babytegn går ud på, at forældrene kommer til et foredrag, får vist de forskellige tegn, får måske en bog, og så går de hjem igen. Det ville jeg gerne ændre lidt, så det blev mere sjovt. Derfor lærer vi tegnene gennem sange og lege, så der er noget aktivitet for baby, og så forældrene bedre kan huske tegnene, når de skal bruge dem derhjemme,” siger Kim, der understreger, at forældrene skal gøre en indsats hjemme, hvis baby skal lære tegnene.

Fremmer sprogforståelsen

BabySigning

Udover tegnlæring består BabySigning af en masse rytmik og leg.

Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at man kan kommunikere med sin baby så tidligt?

”Evnen til at gestikulere og bruge tegn udvikles hurtigere end det talte sprog. Allerede ved 9-10 måneders-alderen kan barnet lære tegnsprog, for der forstår det en masse ting og har en kæmpe nysgerrighed”, forklarer Kim, der understreger, at det ikke er et fuldt tegnsprog, børnene lærer.

”Det er enkelte ord, baby lærer at bruge. På et halvt år kan barnet lære op mod 100 tegn, hvis forældrene bruger det flittigt derhjemme, siger Kim, som råder til at holde kommunikationen helt enkel og kun bruge ét tegn i hver sætning.

Og skulle du være i tvivl, er der, ifølge Kim, intet farligt eller unaturligt ved at lære baby tegn.

”Faktisk peger alt på, at børnene lærer sproget tidligere, fordi de føler sig sikre i en del ord, og fordi de får gentaget en masse ord igen og igen sammen med tegnene. Og så snart de kan tale, lægger de naturligt tegnene fra sig og bruger sproget.”

Om BabySigning

  • Kim har selv udviklet konceptet BabySigning i samarbejde med musikere, talepædagoger og undervisere i tegnsprog.
  • BabySigning-kurser udbydes pt. i København, Århus, Esbjerg og Odense
  • Man kan også lære barnet BabySigning derhjemme. Babysigning.dk tilbyder online medlemskab, startpakker, DVD’er mm.
  • Se mere på babysigning.dk
  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *