Babykalenderen uge 2

UGE 2

Spædbørn har godt af så tidligt som muligt at vænne sig til at ligge på maven, når de er vågne og veltilpasse. Prøv at lægge jeres barn på maven i nogle minutter en gang imellem, f.eks. i forbindelse med at I pusler det, eller når det ligger på jeres mave. Det er god træning for nakke og rygmuskler og vigtigt for den videre motoriske udvikling. Det er også vigtigt, for at baghovedet ikke skal blive fladt, når barnet ligger så meget på ryggen.

Svøb
I den første tid holder mange børn af at være svøbt i en dyne eller et klæde. Det minder om tilstanden i mors mave og føles trygt.

Se Babykalenderen uge 1 eller Babykalenderen uge 3.

Søvn
Nyfødtes søvnbehov er meget forskelligt. Det ligger på mellem 13 og 20 timer i døgnet. Barnet befinder sig under søvnen i forskellige søvnfaser. Det nyfødte barn sover meget REM-søvn, dvs. den aktive søvn. Øjnene bevæger sig, åndedrættet er ofte hurtigt, og barnet laver forskellige ansigtsudtryk. Barnet vågner let, men er ikke parat til at komme op. Mange børn bliver taget op, så snart de giver det mindste klynk fra sig. Det fører ofte til uro og gråd, fordi barnet ikke har sovet nok og fortsat er træt. Det skal ofte nusses lidt for derefter at sove videre. For at få barnet til at sove videre efter nat­am­­ningen er det vigtigt at gøre natten kedelig. Tænd ikke lyset, når du ammer, hold belysningen dæmpet, når du skifter, og skift kun bleen, hvis der er afføring.

Hvem sover hvor
Barnet kan sove i liften, i en vugge, i en tremmeseng eller sammen med jer i jeres egen seng. Tal gerne om, hvad der passer hver af jer bedst. Det er vigtigt at I alle får så meget god søvn som muligt. Hvis mor ønsker at sove med barnet for let at kunne amme og far f.eks. er nervøs ved det eller ikke kan sove godt, nok, så er det fars problem, og må løses ved at far rykker ind på sofaen i en periode. I følgende tilfælde frarådes det dog at sove i samme seng som jeres barn:

· Hvis I er stærkt overvægtige
· Hvis I er påvirkede af alkohol eller medicin
· Hvis I er rygere. Sundhedsstyrelsen vurderer at ryge­re udskiller affaldsstoffer, som kan skade barnet.

Tvillinger har været vant til at ligge sammen i maven, så det er en god idé at lade dem fortsætte med at sove sammen. Brug evt. en tremmeseng.

Sove udendørs
Når barnet er begyndt at tage på, må det komme udenfor i barnevogn. Dog ikke, hvis der er mere end 10 graders frost, kraftig blæst, eller det er tåget. Det er vigtigt, at barnet hverken bliver for varmt eller koldt, og sørg for, at der er læ. Om sommeren skal barnevognen helst stå i skygge, for der kan blive voldsomt varmt under kalechen. Tal evt. med sundhedsplejersken om, hvordan I skal forholde jer lige nu på denne årstid. Det er naturligt at ville sætte insektnet på barnevognen i insektsæsonen, men de fleste insekter bryder sig ikke om lugten af babyer, så de undgår dem normalt alligevel. Pas på med at bruge nettet, hvis det er varmt i vejret. Maskerne i nettets vævning er så tætte, at luften står stille nede i barnevognen. Hver sommer bliver en del børn indlagt med hedeslag pga. insektnet.

Påklædning ude
Det kan være svært at vurdere, hvor meget tøj barnet skal have på i barnevognen. Børn er forskellige og I er nødt til at lære jeres barn at kende. Nogle børn er grundlæggende varme, andre kolde. Mærk på barnets nakke og ryg om temperaturen er passende.

Hvis barnet ligger i en voksipose eller lignende , behøver det ikke så meget tøj på, som hvis det bruger en dyne. Det er oftest hænder og fødder der kan blive for kolde. Og husk også altid huen i denne alder. Om sommeren blot en let bomuldshue. På varme sommerdage skal barnet ikke have for meget tøj på, da der er risiko for overophedning. Småbørn kan ikke regulere deres egen temperatur, så hvis vejret skifter, er i nødt til at mærke efter og tilpasse påklædningen.

Bad
I kan nu roligt begynde at bade jeres barn engang imellem. Sørg for, at der er varmt i det rum, hvor I skal bade. Fordi jeres barn ikke selv kan regulere sin kropstemperatur og derfor hurtigt bliver koldt, skal badet de første par måneder være kort. Hav alt parat, for du kan ikke forlade barnet i badet. Badevandet skal være ca. 35-37 grader. Børns hud er tynd, og de kan få skoldninger med vand helt ned til 40 grader. Brug termometer (evt. et babybadetermometer) eller tjek temperaturen med albuen, som også er tyndhudet på voksne. Hvis navlen er helet helt op, må I gerne komme et par dråber babyolie i vandet, men det er ikke nødvendigt. Brug ikke sæbe. Vent med at bruge hårshampoo til barnet har rigtigt hår og vask kun håret en gang om ugen. Vælg altid produkter uden parfume. Når du bader barnet, skal du støtte med din ene arm under barnets ryg og holde fast i dets arm på den modsatte side. Mange babyer bliver lidt forskrækkede de første par gange, men efterhånden vil jeres barn nyde et bad. Giv jer gerne god tid til at massere og nusse barnet efter badet.

Alle tekster er fra ”Babykalenderen – det første år uge for uge” venligst udlånt af Forlaget Mondo.

Babykalenderen er fuld af viden og fantastiske råd til de nye forældre, samt en masse inspiration til lege og træning med baby. Den kan fås hos SAXO.com til 218 kr.

I bogen kan du i denne uge også læse om:

Negle
Tør hud
Tilstoppede tårekanaler
Mad og uroligt barn
Sutteflaske
D-vitamin
Lægebesøg
Søskende
Mødregruppe
Hvil jer

Få et hurtigt overblik her over alt det bogen rummer og læs hvad mange mødre skriver om den.

Eller køb bogen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *