Amning: De første 72 timer efter fødslen

Når amme-starten synes hård, så husk at det (som oftest) bliver bedre.

Amning er naturligt, jo jo – men det betyder ikke, at det kommer naturligt. Mange ammende kan fortælle, at de første dage er de sværeste: Du og din baby skal begge lære, og din krop er i gang med at tilpasse sig de nye krav.

Etablering af vaner og udvikling af en tidsplan i starten kan fremme en god amning på den lange bane.

Godt fra start
Vellykket amning begynder lige efter fødslen. Nogle mødre vælger at få deres baby placeret direkte på brystet ved fødslen, da dette kan føre til bedre amning. Andre foretrækker at vente et par minutter, mens navlestrengen klippes og moderkagen er ude. I bund og grund er det ofte hospitalets personale, der “sår de første frø”, for du selv er ret groggy oven på fødslen. Uanset hvad, så er den tidlige kontakt vigtig.

Det bedste tidspunkt at begynde amningen er allerførste gang du holder din nyfødte. Den første udfordring er at opnå en ordentlig sutterefleks for en mindre smertefuld og mere effektiv amning. For at opnå dette, kan du forsigtigt guide din babys hage ned, så munden er vidt åben og derefter bringe ham til brystet. Munden bør dække så meget af brystvorten som muligt, således at brystvorten er langt tilbage i barnets mund. Bare rolig; du kvæler ikke barnet i dine (måske meget store) bryster!

Hvis sutterefleksen er for overfladisk eller ubehagelig for dig, kan du bryde ‘grebet’, ved at placere din finger mellem barnets læbe og din hud. Prøv dig frem indtil I begge har det godt med det.

I begyndelsen kan det se ud som om barnet ikke får nok at spise, men hvis han producerer våde og beskidte bleer, så gør du noget rigtigt! Din mælk vil ikke komme ‘for fuld tryk’ de første to til fire dage (i de fleste tilfælde), men fra dit barns fødsel producerer din krop råmælk – en tyk, mælkeagtig væske, som er ideel til en nyfødt. Denne vigtige mælk har et højt proteinindhold og antistoffer, der vil beskytte din nye baby.

Dag og nat
Indfør evt. en konsekvent ammeplan fra dag et. Babyen bør amme i 10 til 15 minutter ved hvert bryst, og der bør være omkring tre timers mellemrum mellem amninger i starten, selv om natten. (Bemærk: Starttidspunktet skal beregnes fra start til start: Hvis en amning starter kl. 12-12:45, så starter den næste kl. 15).

Imidlertid skal du ikke være slave af klokken. Hold øje med tegn på, at din baby er sulten og tilbyd brystet hver gang han vil have det.

Mens din baby vænner sig til amning, så undgå at give ham andre væsker. Hvis du sikrer dig, at den lille bliver ammet hyppigt, vil det hjælpe mælken til at komme hurtigere.

Allerede inden mælken kommer kan man opleve ubehag og smerte i brystvorten. Dette betyder ikke nødvendigvis at du gør noget forkert. Tal med fagfolkene på hospitalet, og få tips til sutterefleks, bedste ammestilling, evt. ammebrikker samt gode amme-vaner.

Det var lige den bedste tegning, som jeg kunne finde… vær ikke bange for “at kvæle baby i store bryster”. Det gør du ikke. Ret meget af brystvorten skal ind i babys mund, eller sutter baby på det yderste af brystvorten, og dét gør ondt (for baby har et godt og effektivt sug – der skal jo arbejdes for at få noget mælk!) og kan meget nemt give dig smertefulde sår og rifter.

Hjemme
Når du kommer hjem fra hospitalet, bør du fortsætte ammemønstret og overveje at dele værelse med din baby i løbet af natten. Lad vuggen være tæt på sengen, da det vil gøre amningen lettere og du vil være mere i kontakt med barnets behov. Fordi du kan være temmelig udmattet og ‘rundt på gulvet’, så lad være med at være afhængig af din hukommelse. Dokumenter hver ammesessions varighed samt alle våde og beskidte bleer. På den måde kan du holde styr på barnets udvikling og har en komplet rapport til sundhedsplejersker eller børnelæge. Hold også styr på hvilet bryst du startede med under hver session, og prøv at skifte hver gang.

Hvis det virker som om, at du ikke har meget tid mellem amningerne i begyndelsen, er det fordi du virkelig ikke har det! Hold ud og lær at multitaske: Lær at strikke, se dit yndlingsprogram, læs en god bog samtidig med du passer din baby. Du kan faktisk nyde at tage livet i et langsommere tempo for en stund…

Og så kommer mælken!
Forvent at din mælk kommer to til fire dage efter fødslen. På dette tidspunkt kan dine bryster bliver usædvanligt store, hæve og være hårde. Denne overproduktionsperiode kan i bedste tilfælde være lidt ubehagelig, men for nogle kvinder kan det være direkte smertefuldt. Heldigvis typisk kun for en kort periode. Mens du ammer, så massér brystet. Det kan være en god hjælp.

Mere mere om amning
Du kan naturligvis altid henvende dig hos din sundhedsplejerske og læge, for at få hjælp, råd og vejledning vedr. amning.

Du kan også få god hjælp hos foreningen Forældre og fødsel og hos www.ammenet.dk

Den bedste danske bog om amning
Danmarks mest omfattende bog om amning og et sandt overflødighedshorn af gode råd, tips og inspiration til livet med baby.

Her findes ALT om:

Amning af det nyfødte barn, barnets trivsel, ammeteknik og ammestillinger, amning og familieliv, amning og sex, ammeproblemer, hjælpemidler, amning af større børn, identitet som ammende mor, ammestop, flaskemadning, amning hvis mor eller barn er syg eller handicappet, faderens indflydelse på amningen og meget, meget mere.


Pris: 248 kr. hos SAXO.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *